Via Bloomberg kwamen geruchten naar buiten over het vervangen van Intel-cpu's in Macs door cpu's van eigen makelij per 2020. Volgens bronnen is een van de redenen dat Apple minder afhankelijk wil zijn van Intel. Een goede keus?
Het initiatief onder codenaam Kalamata is onderdeel van een strategie om alle Apple-producten beter samen te laten werken, schrijft Bloomberg. De transitie zou volgens de niet bij name genoemde bronnen in verschillende stappen plaats moeten vinden.
De stap is niet geheel onlogisch als je kijkt naar de chips die Apple gebruikt in andere apparaten: allen ontworpen door Apple zelf. Het bedrijf uit Cupertino wil sowieso dat MacOS meer lijkt op de andere producten uit zijn portfolio. Daarvoor is het bezig met een platform onder codenaam ‘Marzipan’.
Geniet anders even van het eerste Computable-artikel over de Apple Macintosh uit 1984, maar daarna willen we graag van u weten: een slimme zet of zet het bedrijf zich hiermee buitenspel?
Intel is niet voor niets marktleider. Steekt miljarden per jaar aan R&D en heeft een voorsprong op de rest (van wat er nog over is). Als Apple denkt dat in te kunnen halen zullen ze flink aan de slag moeten.
Vooralsnog voorzie ik voor de Apple gebruikers een soortgelijk geëmmer toen ze van Motorola naar Intel overgingen.
Intel is al 50 jaar marktleider omdat ze al 50 jaar processoren maken, en IBM in 1980 voor Intel heeft gekozen voor z’n PC’s. Dat had net zo goed een MC68000, Zilog Z80 of een 6502 of welke andere jaren 80 CPU kunnen zijn geweest, de Intel 8086 was niet de beste processor van zijn tijd.
De Intel processoren zijn standaard op de desktop, ze volstaan niet in telefoons en tablets, zelfs niet de speciaal voor mobiel ontwikkelde Atom of Core M. Voor mobiele devices zijn processoren met de ARM architectuur veel beter.
Er zijn verschillende bedrijven die hun eigen ARM processoren ontwerpen. Apple is daar één van. De Apple Axx SoC’s zijn niet vanaf 0 helemaal opnieuw door Apple ontworpen, het zijn bestaande ARM ontwerpen die door Apple geoptimaliseerd zijn, met CPU en GPU perfect op elkaar afgesteld. Apple is niet afhankelijk van andere bedrijven om verbeteringen in het ontwerp door te voeren, en kunnen ook kiezen wat ze willen gaan verbeteren (sneller, zuiniger, betere CPU, betere GPU, kleiner, werkend op een lager voltage, …), ze hebben alleen capaciteit bij een chipsbakker nodig. Maar verder zijn het gewoon ARM processoren, die theoretisch ook in een Samsung telefoon zouden kunnen werken.
Apple heeft twee keer eerder de processorarchitectuur veranderd. Eerst van Motorola MC68000 naar PPC, en daarna (in 2005) van PPC naar Intel Core.
De eerste verandering heb ik niet meegemaakt, de tweede wel, en dat was een geruisloze verandering! Programma’s werden Universal Binary (bevat zowel gecompileerde PPC als Intel code), en oude PPC programma’s werkten via emulatie (Rosetta) op nieuwe hardware, zonder merkbare vertraging.
Ik denk dat Apple dat kunstje nog wel een keer kan doen. Er zijn geruchten dat de volgende versie van macOS ook ARM programma’s kan draaien, dus daar zal dan ook wel een soort van Rosetta in zitten. Volgens sommige tests komt de Apple A11 qua snelheid in de buurt van een Intel Core i7. Of dat waar is boeit eigenlijk weinig, feit is dat dat de A11 de instap Intel Core processoren al overtroffen heeft, en deze dus krachtig genoeg is om een desktop OS te draaien.
De eerste Mac met ARM CPU wordt pas over 2 jaar verwacht, en de A13 die we dan vast zullen hebben zal de huidige Intel Core i7 waarschijnlijk overtreffen, zelfs als-ie een Intel CPU moet emuleren.
Overigens is Apple niet de enige die bezig is met ARM op de desktop; Microsoft doet dat ook.
Intel is nog marktleider, maar ik heb zo het gevoel dat dat niet heel lang meer duurt…