Chief medical information officers (cmio's) in Nederlandse ziekenhuizen zijn in veel gevallen niet officieel benoemd en besteden gemiddeld maar een derde deel van hun tijd aan hun brugfunctie tussen ict-eindgebruikers en ict-afdelingen in de zorg. Bovendien heeft maar de helft van de ziekenhuizen een cmio aangewezen. Dat moet anders, stelt Nictiz.
Volgens dat kenniscentrum voor ict in de zorg nemen cmio’s (chief medical information officer) een cruciale rol in om de toenemende inzet van ict in de zorg in goede banen te leiden. ‘Voortschrijdende digitalisering in de zorg vraagt om een cmio die een brugfunctie vervult tussen ict en de gebruiker in het ziekenhuis.’ Volgens de organisatie levert de cmio een belangrijke bijdrage aan inzet van technologie in de zorg.
Volgens de door de onderzoekers gebruikte definitie is een cmio een medisch specialist die fungeert als schakel tussen ict, medische staf en de raad van bestuur (rvb) van een ziekenhuis. ‘Hij of zij is trekker vanuit de medische staf voor het verder inhoudelijk ontwikkelen, inbedden, gebruiken en toetsen van het epd – elektronisch patiëntendossier en overige informatiesystemen.’
Uit het onderzoek in samenwerking met het landelijk CMIO Netwerk komt naar voren dat het aantal uren, dat cmio’s beschikbaar hebben gekregen voor hun functie, varieert tussen de 0,1 en 0,6 fte met een gemiddelde van 0,3 fte. Zij doen die taken bijvoorbeeld naast hun functie van internist, chirurg of kinderarts. De raad van bestuur (rvb) financiert de grootste groep cmio’s (18 uit het onderzoek). Twee cmio’s geven aan niet gefinancierd te worden. Voor de anderen komt de beloning voor hun cmio-functie vanuit de ict-afdeling, staf, een medisch specialistisch bedrijf of een combinatie daarvan.
Formeel of niet formeel aangesteld
Er is een verschil voor wat betreft de financiering tussen de formeel en niet formeel aangestelde cmio’s; van de achttien formeel aangestelde cmio’s worden er vijftien door de rvb betaald, terwijl de niet formeel aangestelde cmio’s door andere of een combinatie van afdelingen binnen het ziekenhuis worden betaald, afgezien van de cmio’s die geen beloning ontvangen voor hun werk.
Nictiz: ‘Alle cmio’s zijn bij drie of meer ict- en/of e-health projecten binnen hun ziekenhuis betrokken. In hun rol dragen zij bij aan projecten waar een relatie bestaat tussen geneeskunde en ict. Hun inzet varieert van strategisch en tactisch tot operationeel.’ Volgens het kenniscentrum worden het implementeren of onderhouden van het epd, vipp (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional) en ‘Registratie aan de bron’, (een landelijk platform waarbij zorgprofessionals ervoor willen zorgen dat alle zorginformatie eenmalig en op een eenduidige manier wordt vastgelegd.) worden het meest genoemd.’
Daarnaast noemt Nictiz een variërend aantal projecten en werkzaamheden, zoals: ‘uitwisseling met zorgpartners in de regio’, ‘eID’, ‘opleidingen voor digitale vaardigheden verzorgen’, ‘meerjarenbeleidsplan ict opstellen’, ‘zorginformatiebouwstenen’, ‘ontwikkeling e-health’, ‘innovatie’, ‘virtueel ziekenhuis en medicatie verificatie’.
Dertien cmio’s geven aan over voldoende kennis te beschikken om hun rol uit te kunnen voeren. De overige vijftien zeggen kennis te missen op het gebied van ict-architectuur, toekomstige ontwikkelingen in de ict, relevante landelijke (medische) ict-projecten, subsidies en bestuur en beleid.
Aanbevelingen
‘Op dit moment hebben nog niet alle ziekenhuizen een cmio, terwijl de voortschrijdende digitalisering in de zorg juist vraagt om een inhoudelijke sparringpartner die een brugfunctie vervult tussen ict en zorg binnen én buiten het ziekenhuis. Het is daarom van belang dat alle ziekenhuizen een cmio aanstellen in een formele functie. Ook is er behoefte aan kennis en een passend opleidingsaanbod. Het CMIO Netwerk pakt dit samen met Nictiz en opleidingscentra op’, schrijven de samenstellers van het rapport.
Volgens de partijen kan de cmio ook een belangrijke rol spelen op nationaal beleidsniveau, zoals bij de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en bij het terugdringen van administratieve lasten in de zorg. ‘Samen met het ministerie van VWS werkt het CMIO Netwerk aan het betrekken van de cmio’s bij vraagstukken die zorgen voor verbinding tussen beleid en de praktijk.’