De nieuwe wifi-standaard IEEE 802.11ax heeft veel voordelen. Maar zoals ik in mijn vorige blog al aangaf belemmert de huidige Europese norm EN 301 893 (versie V2.1.1) toekomstige 11ax-apparatuur. Die kan daardoor zijn prestatiepotentieel niet volledig benutten. In deze blog ga ik daar dieper op in.
Het is de wifi-industry gelukt de EN 301 893-norm van een aantal vrijstellingen voor wlan (IEEE 802.11) te voorzien. De vrijstellingen in EN 301 893 houden in het bijzonder verband met de mechanismen Energy Detection (ED) en Preamble Detection (PD). Waar alle andere systemen op de frequentieband van 5 GHz verplicht gebruik moeten maken van Energy Detection om het radioverkeer te identificeren en geen toegang mogen zoeken tot kanalen boven de drempelwaarde van -72 dB is deze eis versoepeld voor wifi-apparatuur.
Sneller toegang
In plaats van louter op Energy Detection te leunen, kunnen wifi-apparaten tot en met 802.11ac Preamble Detection ook gebruiken bij een hogere ED-drempelwaarde. Het voordeel is dat voor wifi-apparaten een kanaal beschikbaar wordt geacht, terwijl andere systemen dit kanaal als bezet beschouwen. Wifi-apparaten krijgen hierdoor sneller toegang.
Bij Energy Detection luistert de zender vóór elke gegevensoverdracht naar het kanaal. De zender vergelijkt het gemeten niveau van ruis en interferentie en zet die af tegen de specifieke drempelwaarde, ongeacht de draadloze technologie die wordt gebruikt.
Maar in plaats van gebruik te maken van Energy Detection kunnen wifi-apparaten op basis van de 802.11b/g/a/n- of ac-standaard gebruikmaken van Preamble Detection (PD) tot een niveau van -62 dB. Hierbij wordt de signaalsterkte (rssi) van de draadloze pakketten binnen het kanaal gemeten en afgezet tegen een bepaalde drempelwaarde. Als de rssi boven die drempelwaarde ligt, wordt het kanaal als bezet aangemerkt en wordt er geen nieuwe gegevensoverdracht in gang gezet.
Het idee hierachter is dat elk draadloos apparaat dat niet op wifi is gebaseerd het ED-proces moet doorlopen bij een signaalsterkte van -72 dB, terwijl voor wifi-apparaten een drempelwaarde van -62 dB geldt. Dit biedt wifi een ‘voorsprong’ van 10 dB ten opzichte van de andere draadloze technologieën. Wifi is op zijn beurt weer gevoeliger voor zijn eigen datapakketten.
Minder vatbaar
Kort gezegd is wifi minder vatbaar voor interferentie (lagere ED-drempelwaarde), zodat het een voorsprong heeft op andere radiosignalen, terwijl wifi gevoeliger is voor andere draadloze signalen (lage PD- drempelwaarde). Er is echter één uitzondering, en dat is 802.11ax.
Om een oplossing voor dit Europese probleem te vinden moet Etsi de norm EN 301 893 aan de nieuwe situatie aanpassen en ax dezelfde vrijstellingen bieden als voor de eerdere standaarden. Als dat niet gebeurt, zou IEEE 802.11ax als ‘verminkte’ standaard in de EU worden geïntroduceerd, waarvan de prestaties in het ergste geval (en zoals de experts vrezen) slechter zullen zijn dan die van zijn voorganger, 11ac.
Als er in de nabije toekomst geen verandering in deze situatie komt, zou dit de volgende quantumsprong op wifi-gebied in de weg kunnen zitten, of zelfs verhinderen. De aanvankelijke voorstellen voor een herziening van EN 301 893 zijn reeds door de industrie aan het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (Etsi) voorgelegd. Het is van cruciaal belang dat deze voorstellen snel op de officiële agenda komen te staan, zodat hier tijdig op kan worden ingesprongen. Als dat niet gebeurt, zal het in 2019 niet van een Europese introductie van ax komen.
Ondanks alles is de situatie niet zo dramatisch als die lijkt. De huidige standaard IEEE 802.11ac wordt nog steeds niet op grote schaal gebruikt. Volgens de Enterprise Market Tracker van IDC voor het tweede kwartaal van 2017 hadden zakelijke access points op basis van ac een marktaandeel van 84,5 procent. In de consumentenmarkt bedroeg dit percentage slechts 32,3 procent.
Het potentieel van 11ac WAVE 2 is verre van uitgeput. Er is dus nog voldoende tijd voor de officiële standaardisatie-instellingen om hun huiswerk te doen.