Kunstmatige intelligentie (ai) zal de komende jaren heel wat voordelen meebrengen, maar we mogen ook niet blind zijn voor de maatschappelijke gevaren. Die waarschuwing geeft verzekeringsmaatschappij Allianz mee in een nieuw rapport.
Chatbots, autonome voertuigen en zelflerende machines…de opkomst van ai is onstuitbaar. En de gevolgen beginnen voelbaar te worden. Tegen 2035 zal het in zestien industrietakken voor een gemiddelde winststijging van 38 procent zorgen, zo berekende Accenture in een rapport van vorig jaar.
Maar de invloed van ai is niet enkel voordelig, zeg Allianz. Het zal ook zware consequenties meebrengen op het gebied van economie, politiek, gezondheidszorg, mobiliteit, veiligheid en leefmilieu. Het gaat de arbeidsmarkt helemaal op z’n kop zetten en kan perfect misbruikt worden om politieke opinies te vormen en te beïnvloeden. Veel zal afhangen van hoe ai evolueert en hoe ‘sterk’ de technologie wordt.
Voor bedrijven kunnen deze nadelen de voordelen tenietdoen, aldus de verzekeringsmaatschappij. Ai betekent volgens Allianz voor bedrijven een groter risico dan politieke instabiliteit of de klimaatverandering. Bedrijven staan voor grote shifts in verantwoordelijkheid als machines meer taken op zich zullen nemen dan mensen. Voor elke ‘goede’ eigenschap van ai is er ook een keerzijde te bedenken.
Kunstmatige intelligentie laat het aantal verkeersdoden afnemen, maar het risico op cyberaanvallen op zelfrijdende auto’s is ook absoluut niet denkbeeldig, om nog maar te zwijgen van wat er gebeurd als een zelflerende machine in de fout gaat. Ook in de verzekeringssector kan dit een omwenteling meebrengen: als de verantwoordelijkheid van chauffeurs afneemt, neemt de druk op autobouwers alleen maar toe.
Verder kan het levens redden in de gezondheidszorg, maar heeft ook een impact op de privacy van patiënten en hun rechten. Allianz waarschuwt ook voor het overlaten van kritieke infrastructuur aanaiI.
Het kan ook helpen om cyberaanvallen af te weren, maar kan potentieel een ramp betekenen wanneer hackers er in slagen om de controle van het ai-systeem over te nemen. Het heeft ook de mogelijkheid om cyberaanvallen goedkoper én gerichter uit te voeren. Wanneer een grote cloud service provider een halve dag plat ligt, heeft dat een potentiële kostprijs van 850 miljoen dollar. Wat het milieu betreft zijn er eveneens twee kanten aan de medaille: Ai helpt met slimme technologie de klimaatopwarming te beheersen en stuurt sensoren aan om alles te meten. Maar het is ook een sleutelelement in de ontwikkeling van nanobots, die op microscopische schaal de eigenschappen van stoffen kunnen veranderen en waarvan we de impact nog lang niet kunnen inschatten.