1984 is het jaar dat Apple de Macintosh op de markt brengt. Voor de Nederlandse pers was dat in Autotron, Computable was erbij. Ook in dat jaar: een kritisch stuk over computerbeveiliging. Prof. dr. I.S Herschberg (hoogleraar informatica Delft), waarschuwt voor hackers, maar wordt nog nauwelijks gehoord.
Prof. dr. I.S. Herschberg (1928 -1998) doet dat in een paginagroot verhaal in de Computable van 24 februari 1984. De hoogleraar Informatica aan de Technische Hogeschool Delft (sinds september 1986 officieel omgedoopt in Technische Universiteit Delft) is zeer kritisch over de beveiliging van ict-systemen.
In het artikel ‘Beveiligen? Uithuilen en opnieuw beginnen’, stelt hij dat bij de ontwikkeling van de eerste besturingssystemen ongeveer twintig jaar eerder nooit rekening is gehouden met de beveiliging van die systemen. Het aan de praat houden van die ‘krakkemikkige apparatuur’ stond centraal, niemand hield rekening met de ‘stoute spelletjes’ van hackers en experts kenden elkaar persoonlijk, somt Herschberg op.
Door de opkomst van netwerken, de groei van het aantal gebruikers en het gebrek aan sociale en geografische controle is die situatie in enkele tientallen jaren volledig veranderd, met alle risico’s van dien, doceert de hoogleraar.
FBI
Herschberg krijgt zelf ook kritiek omdat hij met zijn studenten computerkraakmethoden bespreekt. Hij deelt hoe hij zelf systemen is binnengedrongen en hoe leveranciers daar vaak laconiek op reageren. Herschberg ziet een nieuw beroep aan het automatiseringsfront verschijnen: dat van computersecurity-functionaris.
Hij gaat in op fraudeurs die zowel van binnenuit als buitenaf via telefoonlijnen systemen kraken. Hij noemt de opkomst van hackers in de VS, waar ‘veelal jeugdige. met huiscomputertjes gewapende Amerikanen, het vinden van ingangen in computers tot een nationale sport hebben verheven. De FBI kan er de lol niet van inzien.’
De professor deelt ook in detail een aantal kwetsbaarheden die hij ontdekte. De reacties van de betreffende leveranciers en bedrijven op wat we vandaag de dag ‘responsible disclosure’ noemen is opvallend laconiek.
Security by design
Herschberg pleit in 1984 voor wat we nu ‘security by design’ noemen. Volgens hem is de beveiliging die er op dat moment is vaak een ‘puist bovenop het besturingssysteem.’ Herschberg: ‘Neem nu IBM. Die brengt een apart beveiligingspakket op de markt waarvoor moet worden betaald. Nu, dat zegt toch alles!’ Zijn advies: ‘Uithuilen en opnieuw beginnen.’
Apple lanceert Macintosh
Op de voorpagina van 27 januari 1984 een artikel over de Apple Macintosh, de opvolger van de Apple Lisa. ‘Apple’s Macintosh geschikt voor computeranalfabeet’, staat in de kopregel. ‘De Macintosh zal, als het aan Apple ligt, het nieuwe werkpaard voor de ‘knowledge workers’ worden en zich niet storen aan (defacto) standaards als het om uniformering van computerprodukten gaat.’
Volgens de schrijver betekent de nieuwe computer ‘erop of eronder’ voor Apple. ‘Geheel tegen de huidige trend in, trekt Apple zich niets aan van de kompabiliteit met IBM (…). Als het eigen gezicht van de Mac een sukses wordt zal dat alleen maar ego-versterkend werken.’
Het grote vertrouwen van de fabrikant moet blijken uit de productie van de Macintosh, die op het moment van de introductie al op volle toeren is.
‘Leekcomputer’
‘De muis-besturing en het gebruik maken van verschillende vensters die over elkaar heen kunnen worden geprojekteerd zijn typerende, gebruiksvriendelijke argumenten voor de ‘leek’-computergebruiker’, staat in een onderschrift bij een foto van de Mac. Lees voor uitgebreide technische specificaties de bijlage van het artikel uit 1984.
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.
Op de website Computable.nl staat iedere donderdag (‘Throwback Thursday’) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.