Datacenterdienstverlener BIT uit Ede stapt naar de rechter om de ‘sleepwet’ ongeldig te laten verklaren. Dit doet de organisatie samen met een coalitie die onder andere bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hoewel op dit moment de voorlopig uitslag ‘nee’ is, kan en mag de politiek de uitslag negeren en treedt de wet wellicht alsnog (onaangepast) in werking. In dit geval gaat BIT naar de rechter.
Alex Bik, cto bij BIT: ‘De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties brengen hun it liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse it-sector. Al eerder slaagden wij erin om de bewaarplicht communicatiegegevens van tafel te vegen. Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy.’
Datacenterdienstverlener BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet.
Sleepwet onderwerp van discussie
De sleepwet heet officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Eerste Kamer stemde in juli 2017 in met de wet, waarmee de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid krijgen om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak zijn openlijk kritisch over de wet.
De Tweede Kamer stemde op 14 februari 2017 in met de wet. In de Eerste Kamer stemden SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren tegen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ook is de wet wat hen betreft op veel punten te vaag.
Top! Hoe kan ik hier aan meedoen?
Na het lezen van een verslag van een jurist over deze materie heb ik zeer ernstige twijfels in hoeverre de 1e en 2e kamer hebben zitten slapen over de sinecures van deze wet die volgens de jurist niet overeenstemmen met de Europese wetgeving.
“Organisaties brengen hun it liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is”? Dan snapt men het voorstel voor de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet. Nederland heeft belangrijke internet hubs. Men kan onder de WiV bijvoorbeeld de kabel aftappen om te kijken welke (buitenlandse en Nederlandse) providers zich laten misbruiken voor DDoS aanvallen en andere illegale activiteiten. En waar wil men de servers voor Nederland neerzetten? In de VS, RF, VC, DVK, Roemenië, Bulgarije, Barbados? En zijn de gegevens dan uit het bereik van geheime diensten of van gewone hackers?
Misschien moeten providers wat innovatiever worden dan de gewone barebone of server verhuurders?
@ Johan, gelukkig gaan geratificeerde internationale verdragen en Europese wetgeving boven de nationale. Het wetsvoorstel wordt vast wel aangepast (en snel). Dat willen de meeste mensen in Nederland.
De meesten Nederlanders gebruiken overigens onversleuteld gratis openbare wifinetwerken, gebruiken voor de hand liggende of standaardwachtwoorden,hergebruiken wachtwoord, delen privégegevens met friends die ze nooit in de werkelijkheid ontmoet hebben en vooral met apps waarvan ze de werking niet kennen, et cetera. En het bedrijfsleven doet het vaak niet beter dan de burgers. Ik denk dat er op dit gebied nog het meeste te winnen is. We wijzen de vinger naar de overheid, maar negeren waar die andere vier naar wijzen, namelijk ons zelf.