Binnenkort vindt de introductie plaats van IEEE 802.11ax. Deze nieuwe wifi-standaard is hét onderwerp van gesprek tijdens vakbeurzen en krijgt ook steeds meer aandacht in de media. De strekking van het verhaal is altijd hetzelfde: ax is de ‘next big thing’ in de wereld van draadloze netwerken. Velen zien deze nieuwe standaard als het antwoord voor de in de toekomst overbezette draadloze netwerken.
De ontwikkelaars van de nieuwe wifi-standaard willen hiermee ondersteuning bieden voor het groeiende aantal draadloze toepassingen die aan de basis staan van digitale transformatie en onderlinge connectiviteit op het internet of everything (IoE). Als we de marketingmachine van diverse netwerkfabrikanten moeten geloven, staat de nieuwe generatie van wifi op het punt om zijn intrede te maken. En wee degene die de boot mist.
Beloften
Misschien komt het door de vele beloften van de sector dat 802.11ax- ook wel high efficiency wireless (hew) genoemd – zo’n veelbesproken onderwerp is. 11ax is niet louter ontwikkeld om de gebruikerservaring te verbeteren met stabielere verbindingen. De nieuwe standaard moet ook meer bandbreedte dan zijn voorganger 802.11ac bieden in omgevingen met hoge dichtheid (oftewel met een groot aantal draadloze clients) door middel van parallelle gegevensoverdracht.
Laten we eens kijken naar een paar nieuwe functies en verbeteringen die de zesde wifi-golf in petto heeft. Eén van de voordelen van deze nieuwe standaard is een effectiever gebruik van het licentievrije spectrum op de frequentiebanden 2,4 GHz en 5 GHz (en in de nabije toekomst misschien ook 6 GHz) voor bandbreedte-intensieve toepassingen zoals VoIP en video streaming. IEEE 802.11ax draagt daarnaast bij aan verbeterde prestaties door het opvoeren van de gemiddelde doorvoercapaciteit voor elke draadloze client in omgevingen met hoge dichtheid. Dat komt omdat de beschikbare bandbreedte efficiënter tussen de afzonderlijke clients wordt verdeeld. Er is sprake van een stabielere gegevensoverdracht, en de afzonderlijke verbindingen hebben een sterker signaal.
De prestatieverbeteringen worden bewerkstelligd door parallelle overdracht, en niet simpelweg door hogere overdrachtssnelheden. Daarbij is een speciale rol weggelegd voor parallelle overdracht op basis van multi-user mimo – nu ook voor de uplink – oftewel ofdma (orthogonal frequency division multiple access). Als we naar de maximale overdrachtssnelheid per gebruiker kijken, zien we een toename van circa 40 procent ten opzichte van de huidige ac Wave 2-apparatuur.
Andere voordelen
Naast verbeteringen door parallelle overdracht biedt ax gebruikers nog andere voordelen. Zo draagt de nieuwe target wake-up time (Ttwt) bij aan een langere werkduur van de accu van mobiele clients. Deze ‘slapen’ beter of langer omdat ze minder vaak moeten worden ‘gewekt’ voor het opvangen van signalen van hun access points. Overige voordelen zijn een robuustere gegevensoverdracht buitenhuis, het gebruik van frequenties tussen de 1 en 6 GHz binnen en buiten, verbeterde samenwerking met andere draadloze technologieën en een uitbreiding van het functieaanbod dat op basis van 802.11ac beschikbaar is op de frequentieband van 2,4 GHz.
Dit klinkt tot nu toe allemaal bijzonder veelbelovend. Er schuilt echter een belangrijk addertje onder het gras – in Europa tenminste. In dit geval gaat het om de Europese norm EN 301 893 en de huidige versie hiervan (V2.1.1.). Deze norm is van toepassing op het gebruik van draadloze radio’s op de cruciale frequentieband van 5 GHz. Alle apparaten die daarbinnen uitzenden, en ongeacht de draadloze technologie die ze gebruiken, moeten aan bepaalde specificaties voldoen. De redenen hiervoor zijn plausibel genoeg. Dit moet enerzijds bijdragen aan een efficiënt gebruik van de beperkt beschikbare frequentie, en anderzijds aan de mogelijkheid om verschillende draadloze technologieën naast elkaar te gebruiken.
Wifi-apparaten kunnen echter profiteren van krachtiger prestaties omdat de EN 301 893-norm in een aantal vrijstellingen voor IEEE 802.11 voorziet. Zo staat de norm toe dat apparaten die toegang zoeken tot wifi-kanalen gebruikmaken van mechanismen die bijdragen aan prestatieverbeteringen.
Wat normaliter een goede zaak is voor de draadloze sector, levert problemen op voor ax. De eerder genoemde EU-norm staat deze vrijstellingen alleen toe voor de wifi-standaarden 802.11b/g/a/n en ac. De nieuwe standaard 802.11ax wordt nergens genoemd. Hierdoor kunnen apparaten op basis van ax in de EU momenteel hun prestatiepotentieel niet volledig benutten. In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.