Het kabinet reserveert 130 miljoen euro voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van Brainport Eindhoven. Dat geld wordt gestoken in de verbetering van voorzieningen, zoals infrastructuur, het aantrekken, opleiden en behouden van jong technisch talent en de realisatie van innovaties met een maatschappelijke impact. Brainport had 170 miljoen gevraagd maar krijgt 130 miljoen. De ontbrekende 40 miljoen euro moet door private investeerders worden opgebracht.
Vrijdag 16 maart 2018 werd het bedrag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst op de TU Eindhoven waarbij onder meer de ministers Carola Schouten (LNV) en Kajsa Ollongren (BZK) en staatssecretaris Mona Keijzer van( EZK) aanwezig waren.
Volgens Brainport is de toekenning van het bedrag een belangrijke stap in de samenwerking met de rijksoverheid. Woordvoerder Emiel Kuijpers legt uit dat Brainport Eindhoven in 2016 de status van mainport heeft gekregen. En daarmee net als luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven wordt gezien als een plek met een economische waarde die van landsbelang is.
Het Rijk licht toe dat sinds 2005 Brainport Eindhoven bezig is met de transitie naar een internationale hightech hotspot binnen een mondiaal netwerk. ‘Met behulp van de Rijksinvestering kan deze positie verder worden ontwikkeld.’
370 miljoen euro
De 130 miljoen subsidie van het rijk is onderdeel van een investering van gemeenten en bedrijven uit de regio waarmee het totaalbedrag dat de komende jaren in Brainport wordt gestoken uitkomt op ongveer 370 miljoen euro.
Volgens Brainport zijn die inversteringen hard nodig om de groei die de economische groei die het de laatste jaren heeft gemaakt, vast te kunnen houden. Kuijpers legt uit dat er bijvoorbeeld grote uitdagingen zijn voor het vinden van mensen met de juiste technische competenties. Er wordt ook gekeken naar talenten uit het buitenland. De Brainportregio rond Eindhoven is het laatste project uit het regeerakkoord waar geld voor wordt gereserveerd uit de zogenoemde Regio Envelop.
In de plannen van Brainport moet ongeveer vijftig miljoen euro worden gereserveerd voor het aantrekken en behouden van talent (daarbij draaien rijk en regio ieder voor de helft van de kosten op). Er is ongeveer 152 miljoen nodig voor wat een ‘onderscheidend voorzieningenaanbod’ wordt genoemd. Daaronder vallen onder meer de bouw van een conferentiecentrum (geraamd op 35 miljoen euro), de opzet van een design district (tien miljoen euro) en een specifieke programmering voor Brainport Eindhoven (57 miljoen euro). De post voor innovaties met maatschappelijke impact is geraamd op 170 miljoen. Het gaat onder meer om een technologiecentrum voor fotonica en impulsen aan maatschappelijke verkenningen.
Brainport Eindhoven
Brainport Eindhoven is een samenwerking van kennisintensieve maakbedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen én 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant (zie kader). Volgens Brainport Eindhoven heeft de regio de sterkste concentratie van kennisintensieve maakindustrie in Nederland, is het de aanjager van innovatie in de Nederlandse hightechsector en kent de regio de hoogste private uitgaven aan r&d én de grootste economische groei van Nederland.
‘In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van 10 oktober 2017 staat dat Rijk en regio de Mainport-status van de regio Eindhoven uitwerken. Die status is toegekend omdat de internationaal opererende en snel groeiende maakindustrie, zoals Asml, Philips, NXP, VDL en DAF, met daar omheen honderden technologisch hoogwaardige mkb-bedrijven, van bijzondere waarde is voor het verdien- en innovatievermogen van Nederland’, aldus het bestuur van de Stichting Brainport Eindhoven.
21 samenwerkende gemeenten
21 gemeenten in Zuidoost-Brabant werken binnen de Metropoolregio Eindhoven (MRE) samen op ruimtelijk en sociaal economisch gebied. Samen met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen treedt de regio naar buiten als Brainport Eindhoven. De gemeenten leggen elk jaar ongeveer tien euro per inwoner bij elkaar voor de financiering van Brainport Development (de ontwikkel- en uitvoeringsorganisatie van de triple helix), het zogeheten Regionale Stimuleringsfonds en de realisatie van regionale opgaven in de Metropoolregio. Dat komt neer op een bedrag van 7,5 miljoen euro. Daarbovenop leveren de gemeenten Best, Eindhoven, Helmond en Veldhoven nog een extra bijdrage. Zo gaat er 2,4 miljoen extra naar Brainport Development, bijna drie ton naar het Brainport International Programme en leveren ze een bijdrage van twee miljoen aan de Internationale School Eindhoven (bovenop de initiële investering van 22,5 miljoen van de gemeente Eindhoven).
Daarnaast wordt er binnen de Metropoolregio subregionaal samengewerkt. Zo werken de negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven samen op het gebied van woningbouw, werklocaties, ruimtelijke programmering en voorzieningen/evenementen, op basis van een jaarlijks generiek werkbudget van ruim drie ton. Het gaat hier om de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Daarnaast vindt subregionale samenwerking plaats in De Kempen, De Peel en tussen de zogeheten A2-gemeenten.
Bron: Propositie Brainport Eindhoven voor regio-enveloppe