Veertien partijen zijn een zogeheten Health Deal gestart om het gebruik van preventieve e-zorg-tools onder Nederlanders te stimuleren. De deelnemers willen de knelpunten oplossen die een massaal gebruik van elektronische zorgtools nu nog in de weg staan, zoals de betrouwbaarheid van de gezondheidscheck, het privacyvraagstuk en de financiering.
Een Health Deal is een afspraak tussen de overheid en verschillende andere partijen, waaronder private partijen, met als doel de knelpunten weg te nemen die een opschaling van een zorgvernieuwing blokkeren. Inmiddels is er een aantal Health Deals gesloten, met als meest recente de ‘Health Deal Stimulering gezondheid door persoonlijke preventie via eHealth’.
Hoofddoel van dit convenant, dat loopt tot maart 2021, is om digitale zorginstrumenten voor persoonlijke preventie toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Deelnemers zijn onder meer gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, huisartsenkoepels, expertcentra en de rijksoverheid. Zij willen de knelpunten oplossen die een massaal gebruik van elektronische zorgtools nu nog in de weg staan. Met als eerste concrete doel dat in 2020 10 procent van de Nederlandse bevolking e-zorg heeft ingezet voor persoonlijke preventie.
Volgens deze partijen leveren de digitale zorgtoepassingen nuttige informatie over de persoonlijke gezondheid voor het individu. Daarmee worden zelfregie en zelfredzaamheid bevorderd, wat moet leiden tot gezond gedrag. Dit zal de kwaliteit van leven verhogen en de zorgkosten verlagen, is hun verwachting.
Knelpunten
Zij menen dat dit soort instrumenten mensen op een leuke manier stimuleren om met hun gezondheid bezig te zijn. De elektronische preventiehulpmiddelen spelen in op de gamificatie-trend, waarin men ‘spelenderwijs’ wordt gemotiveerd om gedrag te veranderen.
De initiatiefnemers wijzen er echter op dat de mogelijkheden van deze e-zorginstrumenten nog niet toegankelijk zijn voor alle Nederlanders. Bovendien zijn de gezondheidschecks vaak niet betrouwbaar, zijn er zorgen over de privacy omtrent gegevensverwerking en vinden mensen met beperkte digitale vaardigheden het lastig om de tools te gebruiken.
Verder is er onduidelijkheid over de financiering ervan. Is het de overheid, de zorgverzekeraar, de werkgever of de consument die hiervoor dient te betalen? Die discussie moet nog worden gevoerd, aldus deze Health Deal-deelnemers.
Tot het veertiental behoren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nederlandse Hartstichting, Diabetes Fonds, Longfonds, Nierstichting, Nederlands Huisartsen Genootschap, Landelijke Huisartsen Vereniging, Niped, Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Menzis, NPHF Federatie voor Gezondheid, Institute for Positive Health en VitaValley. Nieuwe partijen kunnen toetreden
Health Deal
De overheid wil de brede toepassing van zorginnovaties versnellen. De ‘Health Deals’ – een set van afspraken – tussen overheid en (private) partners zijn bedoeld om die innovaties verder op weg te helpen. Een voorstel voor zo’n convenant komt tot stand op initiatief van partijen uit het veld, zoals een zorgaanbieder, bedrijf, kennisinstelling, verzekeraar, maatschappelijke organisatie of decentrale overheid (met minimaal één private partij). De (rijks)overheid heeft geen rol in het beschikbaar stellen van financiering; wel kan zij helpen met het inzette van kennis, ervaring en netwerken om bepaalde belemmeringen op te heffen.
Een ander voorbeeld van een Health Deal op ict-vlak is die uit juni 2016 voor beslisondersteuning in de oncologie. In deze ‘deal’ wordt uitgezocht waaraan systemen voor beslisondersteuning moeten voldoen om in de oncologische zorg gebruikt te worden.