In de vier grote steden komt digitalisering tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nauwelijks aan bod. Die conclusie trekt Nederland ICT uit een analyse van verkiezingsprogramma’s van lokale partijen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
De meeste programma’s benoemen digitalisering wel, maar geven er geen verdere invulling aan, stelt Nederland ICT. ‘Daar kom je als politieke partij in 2018 echt niet meer mee weg,’ vindt Lotte de Bruijn, directeur van de branchevereniging. Zij wijst er op dat op landelijk niveau het nieuwe kabinet al meer aandacht heeft voor digitalisering dan ooit.
In een aantal uitzonderingen staan politieke partijen stil bij onderwerpen als de digitale geletterdheid van burgers, ict-beveiliging, het verbeteren van de digitale infrastructuur bij gemeenten, e-zorg, slimme mobiliteit, digitale burgerparticipatie en lokale smart grid-initiatieven (energie).
Nederland ICT heeft zich in zijn analyse beperkt tot de grotere partijen (drie of meer zetels) in de vier grote steden, omdat het juist daar een voortrekkersrol verwacht op het gebied van ict. Na de verkiezingen van 21 maart is daarnaast de kans groot dat een aantal van deze partijen een coalitie vormen en dus invloed hebben op het beleid rondom digitalisering, aldus de branchevereniging.
Men heeft een verkiezingsmatrix opgesteld als toelichting op de de analyse. Nederland ICT hoopt dat deze matrix politieke partijen alsnog inspireert om een uitgewerkte visie op digitalisering te formuleren.
In de kleine gemeente Borne heeft de lijst GroenLinks/PvdA deze paragrafen opgenomen:
Goede digitale communicatie is van groot belang en moet vooral voor zoveel mogelijk burgers toegankelijk, begrijpelijk en vindbaar zijn en de privacy moet goed gewaarborgd zijn. Belangrijk is een helpdesk/helpfunctie die burgers helpt de juiste informatie dan wel het juiste loket voor hun vragen te vinden.
Bij de software gaat onze voorkeur uit naar open source systemen vanwege de lagere kosten en de grotere veiligheid en flexibiliteit. De samenwerking met andere gemeenten op dit gebied wordt voortgezet en versterkt.
Wat een kul artikel, de landelijke politiek doet er ook niets mee en lopen al een lichtjaar achter op ICT gebied/ontwikkeling.
Nederland ICT bekend kleur. Doet gezellig mee met het zwart maken van de lokale partijen die hard nodig zijn om orde op zaken te stellen. Een bedreiging voor het old boys network dus.