President Donald Trump spreekt zijn veto uit tegen de vijandige overname van de Amerikaanse chipbakker Qualcomm. De Singaporese concurrent Broadcom wilde er bijna honderd miljard euro voor betalen, maar volgens Trump komt dan de nationale veiligheid in het gedrang.
President Trump is ook niet de eerst die de deal liever niet ziet doorgaan. Ook de CFIUS, de Amerikaanse commissie die buitenlandse overnames moet beoordelen, had er zich al negatief over uitgelaten. Volgens analisten rest Broadcom nu weinig anders dan het bod maar in te trekken.
Over hoe de overname de belangen van de VS nu juist schaadt of op welke manier de veiligheid dan precies in het gedrang komt, daar liet het Witte Huis zich niet over uit. Dat Qualcomm van dichtbij betrokken is bij de ontwikkeling van 5G-netwerken zal hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld hebben. Doordat er een Amerikaans bedrijf uit die race verdwijnt vrezen Trump en co. waarschijnlijk ook dat China hierin een almaar belangrijkere rol zal toebedeeld krijgen.
Broadcom is op papier een bedrijf uit Singapore, maar de roots liggen in de Verenigde Staten Het hoofdkantoor staat in Silicon Valley en alle grote aandeelhouders zijn Amerikaans. Het bedrijf wilde ook weer formeel een Amerikaanse onderneming worden, dat had op drie april moeten gebeuren. Het bedrijf laat dan ook weten het totaal oneens te zijn met de beslissing van de Amerikaanse overheid. Had de deal doorgegaan, was het de grootste overname ooit in de technologiesector geweest.
De geplande overname van Qualcomm door Broadcom is ook niet de enige spraakmakende acquisitie in chipland. Qualcomm zelf heeft vorig jaar het Nederlandse NXP overgenomen voor een bedrag van 47 miljard dollar.
NXP buiten beeld
Saillant detail is dat Qualcomm op zijn beurt weer plannen heeft om de Nederlandse chipproducent NXP in te lijven. Trump heeft daarover niets gezegd in zijn reactie op de voorgenomen overname van de Amerikaanse chipbouwer door Broadcom. Daaruit valt op te maken dat de Amerikaanse president de overname van NXP niet als een bedreiging ziet.