De Committee on Foreign Investment in the United States, kortweg de Cfius, heeft een deal weten te voorkomen waarbij Broadcom uit Singapore het Amerikaanse Qualcomm voor 117 miljard dollar overneemt. Geven de Verenigde Staten hiermee het goede voorbeeld voor bijvoorbeeld Europese bedrijven?
Dat president Trump de deal blokkeert komt niet doordat hij zelf hier het licht zag. De wat obscure commissie CFIUS wist dit te voorkomen, schrijft Technology Review al op 9 maart, drie dagen voor het werkelijk afkappen van de deal door het ondertekenen van een decreet door Trump.
Overigens was Broadcom oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf en pas sinds 2015 in handen van een Singaporese chipmaker Avago Technologies. Laatstgenoemde wilde van Broadcom weer een Amerikaanse onderneming maken omdat het hoofdkantoor al in de VS is gevestid en de meeste mede aandeelhouders van Amerikaanse komaf zijn. Avago verkocht een jaar na de overname van Broadcom het volledige IoT-portfolio van de chipbakker.
De deal mocht niet doorgaan in verband met de staatsveiligheid. China is hier de belangrijke tegenspeler, niet Singapore. Vindt u dit een slimme zet van de VS of moeten staten zich niet bemoeien met dergelijke zaken?
Heel verstandig. De EU/Nederland moet nu ook de verkoop van NXP aan Qualcomm blokkeren. Dit zijn sleutelbedrijven. Als je die laat stelen gaat dat ten koste van je concurrentiepositie op alle gebieden waar de nieuwste innovaties in electronische componenten nodig zijn om een concurrerend product te kunnen bouwen. Denk aan de europese auto-industrie, de apparatuur die nodig is om Galileo volledig uit te nutten, de 5G en IoT markt. Slapende politici!
Het is niet dat Qualcomm en NXP niet goot genoeg zijn om op eigen benen te staan.
Hier had Unilever toch ook last van?
Het is prima om dit soort bedrijven tegen het roofkapitaal te beschermen. In tegenstelling wat veel mensen denken is dit ook onderdeel van het kapitalistische model. Dwz dat het beschermen tegen misbruik van marktpartijen ook gereguleerd wordt.