DDoS-aanvallen legden woensdag 7 maart 2018 de online dienstverlening van de Belastingdienst en DigiD plat. In deze flashback gaan we in op berichten die Computable 18 jaar geleden publiceerde over DDoS.
In de maand februari 2000 vindt in de VS een aantal DDoS-aanvallen plaats op de websites van Amazon, eBay en CNN. Later dat jaar wordt de Canadese hacker Mafiaboy gearresteerd. Beveiligers zitten met de handen in het haar door DDoS-aanvallen die telkens in nieuwe gedaanten opduiken.
In het artikel ‘Nieuw DDoS-gevaar dreigt voor websites‘, schrijft Computable op 15 mei 2000 dat bedrijven achter grote websites nog maar nauwelijks van de schrik bekomen zijn, of er duikt al een nieuw DDoS-instrument (distributed denial-of-service) op: ‘mstream, dat in staat is sites urenlang plat te leggen.’
Volgens de redactie kunnen de eerder in 2000 geïmplementeerde veiligheidsmaatregelen maar weinig tegen die nieuwe DdoS-methode beginnen. Dat stellen deskundigen die het DDoS-instrument hebben aangetroffen op computers van diverse Amerikaanse universiteiten. ‘De code is al een tijdje bekend, maar mstream is nog niet eerder in het wild aangetroffen, meldt Computer Associates: ‘Websites zijn dus gewaarschuwd’.
Microsoft
Op 17 februari 2000 meldt Computable dat Microsoft zijn ‘Windows 2000 Challenge’ heeft gestaakt. Dat ‘internet-avontuur’ bij de lancering van het langverwachte besturingssysteem Windows 2000, wordt uit de lucht gehaald na een DoS-aanval. (gespeld met een enkele D).
DDos-aanval
Bij een DDoS-aanval wordt een web-dienst bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor systemen overbelast raken. De veiligheid van de data, of in dit geval het geld, is niet in het geding. Door de anonimiteit van het internet is het zeer uitzonderlijk dat een verdachte gevonden wordt.
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren