Koninklijke Philips was met 1733 aanvragen veruit de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het Europees Octrooi Bureau, gevolgd door het recent opgerichte Philips Lighting (7zevenhonderd. DSM neemt met 395 aanvragen de derde plaats in, gevolgd door Airbus (366) en NXP (349). België was de enige van de grote Europese indienende landen met minder octrooiaanvragen in 2017, er is sprake van een afname met 1,9 procent.
De voornaamste technologieën met de meeste Nederlandse octrooiaanvragen waren medische technologie, gevolgd door elektrische machines/apparaten/energie en computertechnologie. Binnen de belangrijkste technologiegebieden stegen de aanvragen uit Nederland het sterkst in optica (31 procent meer), biotechnologie (25 procent meer) en chemie (24 procent meer).
Eindhoven op één
Regionaal gezien diende Noord-Brabant met 51,9 procent (3,7 procent meer) de meeste octrooiaanvragen in van alle Nederlandse aanvragers, en was in de Europese regio’s de vijfde aanvrager bij het Octrooibureau in 2017. De provincie wordt gevolgd door Zuid-Holland (14,8 procent, gezakt van 15,3 procent) en Limburg (11,3 procent, gestegen van 10,2 procent). De grootste groei in het aantal octrooiaanvragen was te zien in Drenthe (43,5 procent meer) en Friesland (20,6 procent meer). Eindhoven staat in de steden-ranglijst bovenaan met 2822 octrooiaanvragen, ofwel een aandeel van 40,1 procent, daarmee Amsterdam (459 aanvragen, groei van 8,3 procent ten opzichte van 2016) en Rotterdam (254, 2,3 procent) in de min ver achter zich latend.
Over het algemeen dienden Nederlandse bedrijven in 2017 meer octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau (EOB). Het aantal steeg met 2,7 procent, waarmee een daling in het voorgaande jaar (4,1 procent in de min) is goedgemaakt. Met 7043 octrooiaanvragen stond Nederland in 2017 op nummer vier in Europa en wereldwijd op nummer zeven. Kijkend naar het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in relatie tot het aantal inwoners van een land, stond Nederland op een tweede plaats, achter Zwitserland, met 412 aanvragen per miljoen inwoners, gevolgd door Denemarken, Zweden en Finland.
Minder octrooiaanvragen vanuit België
De meeste Europese landen dienden in 2017 meer octrooiaanvragen in bij het EOB dan in 2016. Van de landen met veel octrooiaanvragen, dienden het Verenigd Koninkrijk (+ 2,4 procent) en Duitsland (+ 1,9 procent) de meeste aanvragen in. Na een daling van 2,4 procent in 2016, steeg het aantal octrooiaanvragen in Frankrijk weer licht (+ 0,5 procent). België was de enige van de grote Europese indienende landen met minder octrooiaanvragen in 2017 (- 1,9 procent). Van de landen met minder octrooiaanvragen, dienden Denemarken (+ 13,1 procent), Oostenrijk (+ 8,2 procent), Spanje (+ 7,4 procent), en Zweden (+ 4,9 procent) de meeste aanvragen in.
In 2017 ontving het Europees Octrooibureau een nieuw recordaantal van bijna 166.000 Europese octrooiaanvragen, een stijging van 3,9 procent ten opzichte van 2016. De aanvragen uit China (+ 16,6 procent) stegen opnieuw sterk, waardoor het Aziatische land Zwitserland inhaalde en voor de eerste keer in de top-5 van het landenoverzicht kwam naast de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Frankrijk.
Huawei bovenaan ranglijst, Siemens, LG, Samsung en Qualcomm scoren ook hoog
Voor de eerste keer in de geschiedenis van het EOB, stond een Chinees bedrijf, Huawei, bovenaan in de EOB-bedrijvenranglijst voor het indienen van de meeste octrooiaanvragen. Het nam daarbij de toppositie van Koninklijke Philips over (die na de spin-off van Philips Lighting en Lumileds nu op de zesde plaats staat). Siemens steeg van de zesde naar de tweede plaats, gevolgd door LG, Samsung en Qualcomm. De top-10 van aanvragers bestond uit vier bedrijven uit Europa, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Korea en één uit China.