De Nederlandse gezondheidszorg is niet langer houdbaar en de inzet van technologie moet en zou kunnen bijdragen aan het tegelijkertijd verbeteren van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Technologie is een middel om te veranderen. Maar in tijden van exponentiele groei op technologisch gebied is het lastig om door de bomen het bos nog te zien.
Welke mogelijkheden zijn er allemaal en waar ga je mee aan de slag? Het kiezen van geschikte oplossingen ligt in handen van drukbezette zorgprofessionals en bestuurders. Verkeerde keuzes leiden tot opstapeling, en daarmee tot kostenverhoging, en uitstel van keuzes kan zorgen voor stilstand. En na de selectie blijkt (brede) implementatie ook vaak lastig.
Een weloverwogen keuze begint met up-to-date kennis over zorgtechnologie en dat wat er kan. Dan is kennis over zaken als DIY-diagnostics, holistic tracking en blockchain vereist. Welke technologie zal de zorg vandaag en morgen veranderen?
Op dit moment vindt er een verschuiving plaats van aandacht voor pure medische technologie gericht op ziekte en herstel naar technologieën die gezondheid, gedrag en gezondheidsvaardigheden ondersteunen. Dit wordt enerzijds gedreven door het steeds groter wordende aanbod ‘gadgets’ van (commerciële) technologiebedrijven. Consumenten kunnen met bijvoorbeeld DIY-diagnostics en consumer-omics technieken steeds meer zelf te weten komen over ‘wat er mis is’ of hun genen laten doorlichten met het oog op de toekomst. Anderzijds is er een toename van geïnteresseerde zorgprofessionals die zelf aan de slag gaan en manieren zoeken om technologieën te integreren in hun dagelijkse werk. Zo worden serious gaming en holistic tracking-toepassingen ingezet om patiënten en cliënten te ondersteunen bij het voorkomen van ziekte of achteruitgang.
Een andere trend is die van hypes rondom ‘nieuwe’ technologieën. Zo kon je afgelopen jaar niet om blockchain, virtual reality en robotics heen. Iedereen praat erover en overal worden experimenten gestart om de toepassing te testen. De grootste uitdaging blijft om deze technologieën ook op grotere schaal in te zetten. Hierbij moet er, naast voorbeelden uit de praktijk en marktprognoses, worden ingezoomd op het proces van ontwikkeling van een technologie tot de uiteindelijke implementatie.
Met alleen technologie ben je er namelijk nog niet. Ook de wijze waarop de zorgprofessional of organisatie de zorgprocessen aanpast, bepaalt het succes. Vragen als ‘Hoe werkt het dan?’ en ‘Hoe ga ik er mee aan de slag?’ worden vaak gesteld. Het scheppen van de juiste randvoorwaarden, zoals een open innovatiecultuur en de bereidheid om afscheid te nemen van oude technologie en werkwijzen, blijkt essentieel voor een succesvolle implementatie.
Vivian Dekkers, adviseur bij BeBright en co-auteur van Zorg Enablers 2018
(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 02/2018)