We vinden het inmiddels heel normaal om onze website, e-mail en bestanden te verplaatsen naar de cloud. Maar we doen dat veel minder snel met applicaties voor netwerkbeheer en -monitoring. Dat is best vreemd, want een groeiend aantal bedrijven hanteert een 'cloud first' of zelfs een 'cloud only'-beleid. Het wordt dan ook steeds logischer om alles, dus ook de monitoring van de infrastructuur, uit te besteden. In dit blog vertel ik graag meer over de ins en outs van hosted monitoring.
Hosted monitoring, of monitoring in de cloud, zegt het eigenlijk al: het betekent dat je monitoring als een dienst afneemt. Je hoeft geen monitoring tool meer op je eigen server te installeren, dus je hebt ook geen nieuwe hardware of extra capaciteit nodig. Daardoor kun je zo goed als direct starten met het monitoren vanuit je browser. Zeker als je net begint met netwerkmonitoring, dan is hosted monitoring een laagdrempelige manier om te kijken of een bepaalde tool bij je past.
Cloud monitoring ≠ hosted monitoring
Hoewel de termen door elkaar gebruikt worden, is er een belangrijk verschil tussen cloud monitoring en hosted monitoring. Het zit namelijk zo: cloud monitoring beheert en monitort puur je cloudgebaseerde diensten en toepassingen. Hosted monitoring is een clouddienst die je gehele infrastructuur en applicaties – zowel on-premises als in de cloud – in de gaten houdt.
Het wordt wellicht duidelijker met een voorbeeld. Een klant met vijf vestigingen in Europa wilde zijn monitoring centraliseren en brak zijn hoofd over de inzet van lokale installaties, centraal verzamelen van data, de bijbehorende verbindingen, et cetera. Met de komst van hosted monitoring kan hij nu eenvoudig alle monitoringdata verzamelen, opslaan in de cloud en die data overal ter wereld realtime uitlezen.
Sowieso zorgt monitoring software voor meer rust, of dit nu een on-premises of een cloudoplossing is. Hosted monitoring biedt alleen, zoals het voorbeeld laat zien, nog meer flexibiliteit. Het is superschaalbaar en it-teams hoeven zich ook niet meer bezig te houden met dagelijkse werkzaamheden, zoals regelmatige back-ups van hun configuratie, data en updates van de monitoring software. Dat gaat allemaal vanzelf. Daardoor blijft er meer tijd en ruimte over voor andere werkzaamheden zoals strategische zaken, immers: de monitoring software bewaakt je netwerk.
Beren in de cloud
Dit alles klinkt natuurlijk goed, maar ik realiseer me ook dat hosted monitoring nog niet voor iedereen is. It’ers aarzelen misschien om uit te besteden, omdat ze bang zijn de grip op hun data te verliezen. Ze maken zich zorgen over security en de stabiliteit van een clouddienst (ik schreef hier al eerder over in een artikel op Computable). Toch vermoed ik dat die beren op de weg (of in de cloud) op de lange termijn zullen verdwijnen, wanneer het gebruik van de cloud ongeveer net zo gewoon is geworden als elektriciteit uit een stopcontact.