Ict- en telecomaanbieder KPN heeft bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) een voorstel ingediend om rechtstreeks met afnemers van breedbanddiensten afspraken te maken over garanties voor toegang tot het KPN-netwerk. Volgens KPN maakt dat voorstel verdere regulering van de Nederlandse breedbandmarkt door de ACM overbodig.
KPN heeft een voorstel ingediend bij de ACM waarmee langdurige toegang tot het vaste netwerk van KPN voor afnemers wordt gegarandeerd. Volgens KPN gaat het om marktconforme tarieven waar de ACM toezicht op kan houden en maakt dat voorstel verdere regulering van de Nederlandse breedbandmarkt door de ACM overbodig.
De telecom- en ict-aanbieder neemt die stap naar eigen zeggen: ‘om te voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd.’ Volgens KPN is dat ook in het belang van de Nederlandse consument.
Dinsdag 27 februari 2018 heeft de ACM het concept-marktbesluit voor de regulering van ontbundelde toegang gepubliceerd en ter consultatie voorgelegd aan de markt. De reguleringsperiode loopt tot in 2021.
Wholesale-overeenkomst
KPN: ‘Ons voorstel bouwt voort op de vrijwillige wholesale-overeenkomsten met verschillende afnemers die in 2015 zijn gesloten en waarmee toegang wordt gegeven tot het vaste-netwerk van KPN (FttC/VDSL) op basis van Virtual Unbundled Local Access (VULA).’ KPN heeft zijn VULA-aanbod ook uitgebreid naar het FttH–netwerk. ‘De toezegging geldt voor een periode van zeven jaar, aanzienlijk langer dan de reguleringsplannen van de ACM’, aldus de telecom- en ict-aanbieder.
Naast de voorgestelde toezegging blijft KPN Wholesale Broadband Access (WBA) op commerciële basis aanbieden zoals dat momenteel aan ongeveer vijftig serviceproviders wordt geleverd. KPN gaat zijn standpunt op het voorstel van ACM nader toelichten tijdens het consultatieproces. Volgens KPN heeft het bedrijf al jaren een open netwerk en blijft het voorstander van verdere deregulering. Volgens de ict- en telecomaanbieder is de Nederlandse markt bovendien zeer concurrerend, gezien de vele aanbieders van vaste en mobiele diensten.
Tele2 en Vodafone
In 2015 maakte KPN bekend dat het, in navolging op overeenkomsten met Tele2 en M7, ook overeenstemming had bereikt met Vodafone over de toegang tot het vaste netwerk van KPN voor een periode van zeven jaar.
Het schreef toen: ‘De overeenkomsten en de instemming van de ACM zorgen ervoor dat KPN het kopernetwerk verder kan upgraden met gebruik van de nieuwste technologieën. Hierdoor krijgen KPN’s retail en wholesale klanten toegang tot hogere snelheden en verbetert KPN zijn positie op breedband en Interactieve TV.’
Ook Ziggo moet netwerk openstellen
De ACM maakt 27 februari 2018 bekend dat ook kabelbedrijf Ziggo het netwerk moet openstellen voor concurrenten. Dat betekent dat straks ook andere bedrijven televisie, internet en telefonie kunnen aanbieden via het kabelnetwerk van Ziggo. Dat komt naar voren in ACM’s ontwerpbesluit marktanalyse Wholesale Fixed Access (WFA).
Op dit moment hebben alternatieve aanbieders alleen toegang tot het door de ACM gereguleerde koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Saillant detail is dat Vodafone, inmiddels gefuseerd met Ziggo, toegang heeft tot het KPN netwerk, hetgeen wil zeggen dat Ziggo al gebruik kan maken van het KPN-netwerk.