Waarover publiceerde Computable in week 8? Bekijk het weekoverzicht met de meest bekeken en besproken nieuwsartikelen, opinies en achtergronden. De redactie deelt ook een aantal tips voor artikelen die u zeker moet hebben gelezen.
Nieuws
Rechter verbiedt staking Centric bij Friese gemeenten
Centric moet van de rechter in Leeuwarden ogenblikkelijk weer aan het werk voor de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Die hadden een kort geding aangespannen omdat het it-bedrijf de dienstverlening had opgeschort. Dat artikel van maandag 19 februari is in week 8 het meestgelezen nieuwsartikel op Computable.nl
SAP en VNSG al 1,5 jaar in gesprek over licenties
Bedrijfssoftwareleverancier SAP en gebruikersgroepen, verenigd in onder meer de VNSG (Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers) zijn al achttien maanden in gesprek over de invoering van een nieuw licentiemodel voor indirect gebruik van SAP-applicaties. Het gaat om situaties waarin het gebruik van SAP-functionaliteiten via een applicatie- of interface plaatsvinden die niet van SAP zijn. Bijvoorbeeld een webportaal dat koppelingen heeft met achterliggende SAP-systemen. VNSG-directeur Rob van der Marck licht de situatie toe.
CRM Partners lijft Pulse en AXtension in
Pulse en AXtension komen in handen van CRM Partners. Alle drie de partijen zijn Europese partners van Microsoft. Hiermee kan het bedrijf naar eigen zeggen klanten helpen met de volledige stack van Microsoft Dynamics 365. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Na de overname heeft CRM Partners Group ruim 360 mensen in dienst.
Ploegmakers terug naar Fox-IT voor crypto-avontuur
Erik Ploegmakers (39) keert per 1 maart 2018 terug bij ict-beveiliger Fox-IT uit Delft. Hij treedt toe tot de directie en wordt benoemd tot global head of crypto & high assurance. Ploegmakers wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van beveiligingstechnologie voor kritieke omgevingen en de internationale groei van producten en diensten. Fox Crypto ontwikkelt onder andere technologie voor de beveiliging van Nederlandse staatsgeheimen.
VNG sluit herstart GVR nagenoeg uit
De kans is klein dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het project Gemeentelijke Verenigde Registratie van Persoonsgegevens (GVR) nieuw leven inblaast, nu het merendeel van de nog niet openbaar gemaakte bestanden van de laatste versie van de broncode van Operatie Basisregistratie Personen (oBRP) alsnog wordt gepubliceerd. Het zou veel moeite kosten om de benodigde deskundigheid weer bij elkaar te brengen.
Achtergrond
CRM Partners wil Europa veroveren via buy-en-build
Emiel Putman is een blij man. Dez week werd bekend dat CRM Partners in omvang groeit door de overname van Pulse en AXtension. Dit is volgens de oprichter en ceo nog maar het begin van een buy-en-buildstrategie die van het bedrijf de Microsoft Dynamics-specialist van Europa moet maken.
50 opmerkelijke berichten over beleid en securitymissers
In de vijftig jaar dat Computable actief is als vakblad is er steeds meer aandacht uitgegaan naar zaken rond ict-beveiliging, of cyber security, zoals het tegenwoordig vaak heet. Al in de jaren ’70 kwam het onderwerp ter sprake, zij het mondjesmaat. Vanaf medio jaren ’80 kwam beveiliging steeds meer in de schijnwerpers te staan en doken de eerste artikelen over hackers op in het ict-vakblad. Vandaag de dag houdt security de gemoederen van velen flink bezig. Duik in de geschiedenis van ict-security met dit artikel van historicus en Computable-redacteur Rik Sanders. Het stuk verscheen ook in Computable magazine.
GDPR compliance in zes stappen
Nog zo’n 355 werkdagen, dan moeten informatiemanagers alle privacygevoelige ‘Persoonlijk Herleidbare Informatie’ in kaart hebben gebracht. En ook de werkprocessen en het documentbeheer moeten dan ‘compliant’ zijn ingericht. Zes stappen die nu snel moeten worden genomen.
BuckHacker: zo voorkom je een datalek
Weleens gevoelige data opgeslagen op een Amazon-server? Dan is het hoog tijd om te controleren of die gegevens niet voor iedereen toegankelijk zijn. Want met BuckHacker hebben datadieven ze zo gevonden, schrijft Erik Remmelzwaal, algemeen directeur van DearBytes en actief als Computable-expert.
Security by design in 9 stappen
Security by design biedt vele voordelen, maar staat nog in de kinderschoenen. Rob van der Veer, principal consultant, Software Improvement Group deelt negen stappen om ermee aan de slag te gaan.
Blogs
De vraag van de Rotterdammer staat centraal
Het rapport Maak Waar! van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid benadrukt dat de overheid achterblijft bij de digitalisering die zich voltrekt, maar dat lijkt aan Rotterdam niet besteed. De gemeente heeft grote stappen gezet op het gebied van digitale dienstverlening, meest recent met de invoering van zaakgewijs werken. Dat stelt Willem Beelen, verkoopdirecteur voor de sectoren zorg en publieke sector bij Atos Nederland.
Fysieke en digitale beveiliging in het ziekenhuis
Heeft u als organisatie een gebouw met slagbomen naar de parkeerplaats, een door de beveiliging bedienbare deur en een receptie waar iedereen die binnenkomt, zich inschrijft? Dan is het relatief eenvoudig om in ieder geval te weten wie er in het gebouw rondlopen. Bij een ziekenhuis is dat anders. Hier lopen mensen dag en nacht in en uit. Dat betekent dat u een andere benadering moet hanteren als het gaat om fysieke en digitale beveiliging. Dit stellen Dennis Verschuuren en Maurice Patings, die beiden werkzaam zijn bij het Maasstadziekenhuis.
Tips van de redactie:
Mislukken it-project voorkomen met design thinking
Hoe kunnen it-managers het mislukken van it-projecten voorkomen en ervoor zorgen dat hun teams applicaties bouwen die de verwachte voordelen volledig realiseren? Die vraag staat centraal in een veelgelezen artikel van Johan den Haan, cto van Mendix en Computable-expert voor de topics development, cloud Computing en beheer.
Jacob Spoelstra, huiscolumnist van Computable, kraakt op humorvolle wijze een kritische noot over de voorsprong van de Nederlandse ict-sector op andere landen.
Discussie
Google geeft Gmail een boost met AMP
Dagelijks sturen we met z’n allen zo’n 270 miljard e-mails. Klinkt niet als een product dat inmiddels vergeten is, ondanks dat anderen soms anders willen doen geloven. Google wil met AMP-integratie zijn eigen Gmail-dienst een boost geven. Ziet u nog toekomst voor e-mail?
Welke programmeertaal wordt gemist?
Onlangs wist het Computer History Museum een IBM 1401 mainframe zover aan de praat te krijgen dat het apparaat Fortran II-code kan compileren en draaien. Met ponskaarten inderdaad. Misschien is het niet zo nuttig een computer uit 1958 aan de praat te krijgen, maar het roept nostalgische gevoelens op. Welke programmeertaal mist u?