Computable laat in deze Throw Back Thursday zijn licht kort schijnen op het jaar 1969, waarin het vakblad zijn tweede jaargang in gaat. Daarin geeft het een geruststellend antwoord op de vraag 'Who is afraid of the big, bad computer?'. Verder is er veel aandacht voor uiteenlopende hardware, zoals de kleurige magneetbanden van Memorex.
Angsten voor de robot en de computer duiken regelmatig op. De officiële ingebruikname van de eerste computers in de jaren vijftig leidde bijvoorbeeld ondanks het toen heersende vooruitgangsgeloof niet alleen tot hosannageluiden. Er bestond ook huiver voor dit ‘elektronisch brein’, een metafoor die populair was tijdens het zogeheten automatiedebat in 1956.
In krantenartikelen ging het vooral over de vraag of de werkgelegenheid gevaar liep als het werk zou worden overgenomen door rekenautomaten en robots, maar ook over andere negatieve aspecten, zoals de mechanisering van de menselijke cultuur en een dreigende toekomstige machtsovername door de machines.
Die vrees wordt nooit helemaal weggenomen, blijkt ook weer eens uit de recente discussies over de ontwrichtende gevaren van robotisering en verregaande digitalisering. Ook in 1969 vroegen mensen zich af of het gebruik van computers geen grote risico’s met zich mee zou nemen, bijvoorbeeld door misbruik. Computable berichtte in de november-editie over een oriëntatiedag over automatisering van de Algemene Verladers- en Eigen Vervoerders Organisatie (EVO). Met als centrale vraagstelling: ‘Who is afraid of the big, bad computer?
Een ‘dood’ ding
In ieder geval niet mr. Th. A. Brouwer, voorzitter van de Commissie Verladersvraagstukken Rail en Weg van de EVO. Die noemde op de bijeenkomst automatisering als middel voor doelmatig transportbeheer ‘een ontwikkeling die van levensbelang kan zijn voor de ondernemingen.’
Een andere spreker, ir. M. Creusen van Douwe Egberts, vindt dat wie bang is voor computers, nog banger zou moeten zijn voor zichzelf. ‘Een mens kan immers meer dan een computer; sterker nog, een computer kan niets zonder een mens. Het is en blijft een ‘dood’ ding, waaraan de mens een deel van zijn intelligentie toevoegt om te komen tot bepaalde berekeningen. Die berekeningen kan een mens even goed doen als een computer, alleen een computer is sneller en ook dat weer dankzij de intelligentie van de mens. Het wordt hoog tijd dat wij de computer ontmythologiseren om er daarna een beter gebruik van te kunnen maken’, aldus de ingenieur in 1969.
Eeuwige magneetbanden
Uit de jaargang 1969 blijkt dat Computable veel aandacht schenkt aan hardware-ontwikkelingen. Vele, vaak manshoge apparaten passeren de revue. Zoals de magneetbanden voor computers en toebehoren. Een van de leveranciers is het Amerikaanse Memorex, die dat jaar een Europese fabriek in Hauts-Sarts in de omgeving van het Belgische Luik opent.
Opvallend genoeg heeft het december-nummer van Computable als uitzondering in die jaren een kleurenkatern. Daarin staat onder meer een reportage over de fabriek van Memorex, waar ‘magneetbanden met lange levensduur’ worden ontwikkeld. Met mooie foto’s. En inderdaad van lange levensduur, want magneetbanden (tapes) zijn er vandaag de dag nog steeds en zijn langzamerhand aan een opmars bezig, met name voor grote databases en archieven. Ze zijn langer houdbaar dan cd’s en schijven.
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.