Veertig jaar geleden dachten wetenschappers nog dat het nog wel honderd jaar zou duren voordat een computer uit een plaatje zaken zou kunnen herkennen. Door niet meer een plaatje aan een computer te beschrijven, maar door deeplearning algoritmes in te zetten, zijn computers hier nu al toe in staat. Deze algoritmes kunnen ook ingezet worden voor verschillende vormen van geluids- en met name beeldanalyse. Dit vertelt professor Arnold Smeulders, professor in de informatica aan de UvA sinds 1989, in het radioprogramma Smart Technology.
Deze ai-leeralgortimes voor beeldanalyse kunnen volgens Smeulders ook heel goed gebruikt worden voor het analyseren van allerlei data die kunnen variëren van geluiden tot het klikgedrag op Facebook. Ook kan een pc kinderporno herkennen uit talloze beelden of het aantal calorieën berekenen bij het ‘zien’ van een bord eten. Toch zijn er volgens hem nog steeds vaardigheden die een computer nog niet kan. Zo kunnen pc’s nog geen zaken generaliseren en aspecten vanuit het ene geleerde toepassen op een nieuw vraagstuk.
Smeulders was dinsdag 20 februari 2018 te gast in het radioprogramma Smart Technology van New Business Radio. De presentatie is in handen van Richard van Tilborg, eveneens expert bij Computable. Ict-vaktitel Computable is mediapartner van het programma.
Uitzending
Naast het interview met Smeulders gaat Van Tilborg ook in op de laatste technologische nieuwtjes. Zo komt de Nederlandse startup Travis the translater met een nieuw vertaalapparaat voor 79 euro. Als gebruiker kies jen een doeltaal, daarna spreekt u in de eigen taal een vraag of zin in. Het apparaat vertaalt het en spreekt het hardop uit. De technologie kan nu zestig talen aan, vooral door technologieën van verschillende partijen te combineren, zoals van Google en IBM.
Daarnaast vertelt de radiopresentator over onderzoekers van MIT die een prototype hebben gemaakt waarmee het mogelijk wordt om energie uit de temperatuurverschillen tussen dag en nacht te halen. ‘Door een combinatie van nikkel, octadecaan en nanotechnologie kunnen ze dus eigenlijk een soort oneindige energiebron creëren. Het apparaat levert echter nog geen groot wattage op, ongeveer 1,3 milliwatt, maar kan voor diverse toepassingen met sensoren veel toegevoegde waarde hebben’, zo besluit Van Tilborg.
Luister uitzendingen van Smart Technology terug.
Meer informatie over Smart Technology op New Business Radio.