De Universiteit Twente leidt een project voor de ontwikkeling van een internationale standaard voor e-learningplatforms voor hoger onderwijs. Het gaat om het project CEPHEI (Cooperative E-learning Platform for Higher Education in Industrial Innovation) dat samen met universiteiten uit andere Europese landen en internationale partners wordt uitgevoerd. Voor dat Erasmus+-project wordt een miljoen euro subsidie verstrekt door de EU.
De Universiteit Twente is aangewezen als Nederlandse partner van het project vanwege de kennis en ervaring op het gebied van onderwijs- en studie-platformen voor universitair onderwijs. Volgens Twente is het Erasmus+-programma een bijzonder competitief programma waarbij maar slechts 17 procent van de verzoeken wordt gehonoreerd.
Bij het project zijn zowel Europese programmalanden als partnerlanden buiten de EU betrokken. Naast de Universiteit Twente zijn dat: Lappeenranta University of Technology (Finland), KTH Royal Institute of Technology (Zweden) en MEF University (Turkije). De partneruniversiteiten zijn de technische universiteit van St. Petersburg, de staatsuniversiteiten in Gubkin en in Tomsk (alle drie Rusland) en de universiteiten van Tianjin en Hebei (China).
De universiteit licht toe: ‘Het doel van CEPHEI is om voor 60 ects (studiepunten volgens Europees onderwijssysteem, red.) aan cursusinhoud te ontwikkelen. De looptijd van het project is drie jaar. Volgens de universiteit is het project uniek doordat de inhoud van cursussen niet alleen wordt bepaald door de curricula, maar er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de behoeften van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld met betrekking tot omscholing.
Gemengde vakken
De Universiteit Twente: ‘De cursussen van CEPHEI zijn gelinkt aan industriële innovatie, en de Universiteit Twente zal gemengde vakken ontwikkelen op basis van het onderwijsaanbod op het gebied van engineering. Daarnaast zullen er banden worden gelegd met het Nederlandse bedrijfsleven en wordt er onderzoek gedaan naar de leerbehoeften van professionals.’