Intel heeft 32 rechtszaken op zijn bord gekregen rond de beveiligingsfouten Spectre en Meltdown, die recent opdoken in zijn chips. Dat meldt het persbureau Reuters. Ondertussen zijn er wel patches beschikbaar die de fouten oplossen, maar die zorgen vaak voor tragere computers.
De meeste rechtszaken, een dertigtal, zijn zogenaamde ‘class action cases’ waarin geclaimd wordt dat gebruikers schade hebben geleden door ‘acties en/of nalatigheden’ van Intel. Volgens het bedrijf is het nu nog te vroeg om in te schatten wat de financiële schade zou kunnen zijn die voortkomt uit de rechtszaken.
Spectre en Meltdown doken begin januari op. Ze misbruiken bugs in cpu’s waardoor hackers toegang krijgen tot het kernelgeheugen van computers. Op die manier kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden gestolen worden. Meltdown treft enkel Intel-chips, Spectre kan eveneens ingezet worden bij chips van AMD en ARM. Veel experts zeggen dat de bescherming tegen Meltdown en Spectre computers trager maken.
Naast de dertig ‘class action cases’ zijn er trouwens ook nog twee ‘securities class actions’ aangespannen door ontevreden aandeelhouders van Intel. Volgens hen heeft Intel beursregels overtreden door bepaalde uitspraken en claims te doen die later fout bleken.
Daarnaast zijn er ook drie individuele aandeelhouders die een zaak begonnen zijn vanwege ‘insider trading’. Intel zegt niet specifiek waarover dit gaat, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met Intel-ceo Brian Krzanich die eind november bijnanegenhonderdduizend Intel-aandelen verkocht waarop hij 39 miljoen dollar winst maakte. Deze transactie (die een stuk hoger lag dan normaal) doet vermoeden dat de topman van zijn aandelen af wilde voordat de ‘Spectre en Meltdown’-zaak losbarstte.