Ict-dienstverlener Ordina behaalde in 2017 een nettowinst van 3,1 miljoen. Dit is minder dan de vijf miljoen die vorig jaar werd gehaald. De omzet stijgt met 0,4 procent naar 344,9 miljoen. Dit is vooral te danken aan de prestaties in België en Luxemburg; daar stijgt de omzet met 3,5 procent naar 90,5 miljoen, terwijl de omzet in Nederland met 0,7 procent daalt naar 254,3 miljoen.
In het vierde kwartaal stijgt de totale omzet met 7,2 procent naar 90,2 miljoen euro. De omzet in Nederland stijgt met 8 procent naar 66,7 miljoen, in België/Luxemburg is er sprake van een groei van 4,9 procent naar 23,5 miljoen euro. Met name dit kwartaal heeft gezorgd voor een winstgevend 2017, waarbij in Nederland vooral de overheid en de financiële dienstverlening (tweede halfjaar) groeifactoren waren.
Ceo Jo Maes over de cijfers: ‘We sluiten 2017 winstgevend af na een goed vierde kwartaal, waarin in Nederland onze omzet steeg door een sterke toename bij onze klanten in de overheidsmarkt en de financiële dienstverlening. België/Luxemburg heeft opnieuw een sterke performance geleverd. Voor 2017 als geheel is er sprake van lichte omzetgroei en een lager rendement. Het resultaat stond het eerste halfjaar onder druk, maar verbeterde gedurende de tweede jaarhelft. De verbetering in het tweede halfjaar is bemoedigend en werd gedreven door aanhoudende marktvraag, gestegen productiviteit en lagere kosten door het inmiddels volledig afgeronde slagkracht-programma. De cashpositie per jaareinde is toegenomen.’
Overheid en financiële dienstverlening in de lift, daling in industrie en zorg
De omzet in de overheid stijgt in 2017 met 9,1 procent naar 127,1 miljoen euro. De groei wordt volgens Maes veroorzaakt door hogere omzet uit raamovereenkomsten die in 2016 in Ordina gegund zijn en de prestaties van de zogenaamde ‘high performance teams’ (nu zo’n 65, red). Ook in 2017 heeft de ict-dienstverlener verschillende mantels gewonnen.
Wat betreft financiële dienstverlening is de omzet gedaald met 5,5 procent naar 95,7 miljoen euro. Maes en consorten zijn toch positief, omdat er in de laatste twee kwartalen sprake is van een groei van 4,2 procent naar 49,1 miljoen in vergelijking met vorig jaar.
In de industrie daalde de omzet met 1,5 procent naar 99,6 miljoen euro. De daling is afkomstig door tegenvallende resultaten in de telecom- en technologiesector. In de logistieke sector is er sprake van groei in zowel Nederland als in België en Luxemburg. Ordina krijgt hier vooral opdrachten op het gebied van workforce planning, ar/vr, beeldanalyse, smart asset management, IoT en data analytics.
De omzet in de zorg van 22,5 miljoen betekent een daling van 9 procent vergeleken met 2016. Er is groei op het gebied van compliance consultancy in België. Ordina heeft deze tak van sport uitgebreid in Wallonië. In Nederland licht de focus op dienstverlening aan zorgverlenende organisaties.
2018
Tenslotte gaat Maes in op de plannen voor 2018. ‘Er is uiteraard concurrentie uit lageloonlanden, maar die concurrentie neemt af omdat we wendbaarder zijn geworden. Ook gaan we onze positie verbeteren door meer samen te werken met it’ers van bedrijven in multidisciplinaire teams. Daarnaast willen we meer en meer toegevoegde waarde bieden door de standaardsystemen naar de cloud te brengen, waaronder erp.’ Maes geeft aan dat ook Ordina lijdt onder startups. ‘Uiteraard hebben we hier last van, maar ze zijn mijns inziens niet groot en log. Om deze concurrentie het hoofd te bieden, willen we dat Ordinezen zich ondernemend opstellen bij onze klanten en we vanuit één Ordina blijven functioneren.’
Verloopt blijft zorgwekkend
In augustus 2017 gaf Maes al aan dat het totale verloop nog steeds te hoog is; zo’n 26 procent verlaat op jaarbasis weer de onderneming. ‘Ons streven is om uit te komen op een verloop van maximaal 15 procent.’ Hierin is Ordina niet geslaagd. In 2017 was er een verlooppercentage van 23 procent: Ordina nam 144 mensen aan, maar er vertrokken er 106. In totaal werken er op dit moment 2276 medewerkers bij Ordina.
De topman geeft aan dat het verloop ook bij de concurrenten rond 20 procent schommelt. Ook licht hij toe waar vertrekkend personeel heengaat. ‘Ze gaan vaak niet naar soortgelijke bedrijven als Ordina, maar gaan aan de slag bij klanten, beginnen als zzp’er of sluiten zich aan bij kleine startups.’