Rijkswaterstaat heeft vorige week tien sluizen aangesloten op zijn netwerk voor het realtime monitoren van sluizen. De sluizen delen informatie over onder meer het waterpeil, de stand van de sluisdeur, motorstanden, pompen en storingen.
Het gaat om vier Sluizen van het Volkerak-complex (Willemstad), twee sluizen van het Prinses Irene-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Wijk bij Duurstede), twee sluizen van het Prinses Beatrix-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Nieuwegein) en twee sluizen van het Prins Bernhard-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Tiel).
Volgens cio en hoofdingenieur-directeur Centrale Informatievoorziening, Perry van der Weyden, brengt Rijkswaterstaat met de koppelingen IoT in de praktijk. De data die realtime wordt gemonitord bestaat uit informatie van analoge sensoren voor waterpeil, watertemperatuur, windsnelheid en windrichting, snelheden van schepen, stroomgebruik en de temperatuur van motoren, pompen en ventilatoren.
Daarnaast wordt specifieke mechanische en elektrotechnische informatie van objecten gedeeld, zoals het signaal voor gelijkwaterpeil, standmelding van de sluisdeuren (geheel open, dicht) en rinketten (schuif waardoor water in of uit de sluiskolk kan stromen tijdens het schutten). Ook informatie over de processtatus van de sluizen wordt gedeeld, zoals: ‘Invaart toegestaan’, ‘opvaart’ of ‘afvaart’, ‘schutten op of neer actief’.
Data over storingen
Ook wordt data gedeeld over storingen en alarmen. Bijvoorbeeld als een onderdeel niet of beperkt bedienbaar of inzetbaar is, zoals: ‘Kolk buiten bedrijf’ of een mechanische storing van een ander onderdeel van de sluis.
De ict-leveranciers die bij het project betrokken zijn, zijn Triopsys, KPN, SAS en per sluis de aannemerscombinaties SPIE (Irene, Beatrix, Bernhard), Vialis en ABB (Volkerak). Rijkswaterstaat is eigenaar van de software.
Rijkswaterstaat startte in april 2017 met tests met sensoren in de sluizen van IJmuiden. SAS helpt Rijkswaterstaat met de analyse van data. Door die analyses moet het onderhoud efficiënter worden ingericht. Het doel is onder meer om voorspellingen te kunnen doen en zo mankementen te kunnen voorkomen voordat ze plaatsvinden.
Nu maar hopen dat ze ook de beveiliging op orde hebben. Anders zit er straks een 17-jarige IJmuidenaar met de waterstanden te spelen, omdat het leuk is.
Ik ben geïnteresseerd in de toegepaste Real-time monitoring en of Rijkswaterstaat echt in staat is om pro-actief te monitoren vanuit een ketenperspectief binnen het IoT concept. IoT kan complexe ICT bevatten en met standaard technische monitoring van de betrokken IT en infra zal uit een ander vaatje getapt moeten worden. Is de real-time monitoring van de systemen die betrokken zijn bij IoT idd real-time vanuit een eindgebruikersperspectief? Of worden afzonderlijke IT-stacks gedaan met technische monitoring (CPU, Memory, WMI)? Indien dat laatste het geval is, dan is het wachten op kritieke situaties waar Rijkswaterstaat niet in staat is om grip en controle te behouden op het IoT landschap. Met grote gevolgen voor Nederland.