Als de economie groeit, komt de arbeidsmarkt in beweging en is jobhoppen al snel de norm. Het hoge personeelsverloop in bedrijven heeft ook voor IT vervelende consequenties. Specialistische kennis gaat verloren en het overzicht ontbreekt over de complexe IT-architectuur die in de loop der jaren is ontstaan. Volgens Patrick van de Werken van Nutanix kan dit beter: “Wij bieden hapklare brokken aan. Je begint klein. Als het werkt, schaal je op voor extra service en storage.”
Ooit was IT een vak zoals alle anderen. Investeringen in architectuur werden gedaan voor een periode van minimaal vijf jaar. Ondertussen veranderde er niks of werd er ‘gedaan alsof’ er niks veranderde. Maar de tijden zijn radicaal veranderd. Patrick van de Werken, senior director Nutanix Noord-Europa: “In werkelijk alle sectoren zien we disruptie. Daardoor moet de CIO steeds dichter tegen de business aan kruipen. Met alleen up and running houden van architectuur komt IT niet meer weg. Er moet echt waarde worden toegevoegd.”
Volgens Nutanix zijn er maar liefst acht redenen om anders te kijken naar IT en from scratch een nieuw systeem op te zetten: eenvoud; schaalbaarheid; security; veerkracht; flexibiliteit en keuzevrijheid; datagedreven inzichten; support; en economische voordelen. Van de Werken: “Dat is nodig voor agility en speed to business. Wat wij aanbieden zijn hapklare brokken. Je begint klein. Als het werkt, schaal je op voor extra service en extra storage. Inderdaad, IT opbouwen volgens het lego-principe.”
Multicloud
Nutanix werd acht jaar geleden opgericht in San José (Ca) en heeft nu al bijna 8.000 klanten in 130 landen. Ruim een kwart daarvan zijn multinationals: ziekenhuizen, transportbedrijven, vliegtuigmaatschappijen, scholen, bierbrouwers, overheidsinstellingen, energiebedrijven, verzekeraars en banken. Ze vertrouwen op Nutanix’ enterprise cloud OS-software voor alle mogelijke workloads. Vijf jaar geleden importeerde het bedrijf haar verfrissende visie op Hyper-Converged Infrastructure (HCI) vanuit Silicon Valley naar Noord-Europa. Van de Werken licht toe: “Waar onze concurrenten HCI bouwden op oudere technologie, zijn wij gaan bouwen met de modernste middelen. Dat pakt heel goed uit.”
Veel klanten hebben de eerste stap inmiddels genomen. Zij hebben hun componenten voor storage, computing en networking samengevoegd in het HCI-datacenter. Van de Werken: “Maar HCI is niet het einddoel. De volgende stap is een multicloud-strategie. Vergeet die stap niet te maken, anders stagneert de verdere digitalisatie van de organisatie en kan niet worden aangehaakt op ontwikkelingen rond big data en IoT.”
Pay as you use
Het kan raar lopen. Amazon beweerde ooit dat geen enkele organisatie nog een datacenter op locatie nodig zou hebben maar kwam daarvan terug. Amazon heeft het eenvoudiger gemaakt om workloads tussen public en private clouds te verplaatsen en te zorgen voor load balancing. Ook andere leveranciers integreren public cloud-technologieën. Daarmee profiteren klanten van de directe schaalbaarheid en kostenvoordelen van pay as you use van de public cloud, zonder het eigendom, de controle en de beveiliging van alternatieven op locatie op te offeren.
Deze trend sluit aan op de visie van Nutanix, dat nog een flinke stap verder gaat. In de multicloud-aanpak is het goede van alle clouds samengevoegd: private cloud, public cloud, distributed cloud en edge. Zo worden virtualisatie, storage, networking, computing en security volledig geïntegreerd en kan een veel groter deel van het IT-budget worden besteed aan innovatie en waarde toevoegen voor de business. De CIO zit zelf aan de knoppen. Een upgrade maken is voortaan immers een kwestie van één simpele click.
Event 6 maart
Kom meer te weten over de visie van Nutanix op 6 maart tijdens .NEXT in de Jaarbeurs. In een dagvullend programma worden alle belangrijke ontwikkelingen in het enterprise datacenter belicht. Voor IT-managers is het event een prima gelegenheid om te sparren met vakgenoten en ideeën uit te wisselen. Hoe brengt u IT naar het volgende level? Hoe gaat u de snelheid en eenvoud van de public cloud combineren met de controle, veiligheid en economische voorspelbaarheid van de private cloud? Het zijn hot issues voor IT-managers die betere bedrijfsresultaten willen en klaar zijn voor het volgende hoofdstuk.
Registreer je op http://www.nutanix.com/next-utrecht
Het begon zo goed …. ben ik geneigd te zeggen. Professioneel heb ik niets tegen ontwikkelingen en vooruitganf, mits ze maar aan drie, nooit veranderende, voorwaarden voldoen….
1. Volkomen werkend
Digitaal automatiseren is een simpel principe waarbij iedereen, zowel professionals als gebruik(st)ers, volkomen onderworpen zijn aan één eenvoudig universeel principe. Vooraf gedefinieerde waarde. Steeds meer komt het voor dat professionals en gebruikers niet eens op de hoogte zijn van dit principe, waardoor er van ‘Volkome werkend’, steeds minder sprake is. Menig professionals kijkt niet eens meer verder dan de rand van de eigen discipline of verheft onnadenkend eigen kennis, kunde, discipline naar hoogte van ‘eureka. De gevolgen laten zich steeds vaker raden.
2. Toevoegende waarde
Hype is de norm en commercieel iemand met herhaling en de veile eerste regels van verkoop blijven bombarderen klaarblijkelijk de norm. Gevolg? Dat menigeen zich plots ‘expert’ in om het even welke, ‘nieuwe realiteit’ bombardeerd maar klaarblijkelijk zich niet af vraagt wat de consequenties daarvan zijn. Als het geld maar kan worden binnen geharkt. Zakelijk gezien? Geen bewijs en aanwijsbare toevoegende waarde voor de organisatie…. forget it. Wat de ‘marktkoopman ook gilt…’
3. Proven concepts
Zoals eerder gesteld, elke stap in digitale automatisering, of je hiervoor nu IT gebruikt of anders, is afhankelijk van die ene stap. Vooraf gedefinieerde waarde en voldoet die waarde niet? Werkt ‘het’ gewoon niet. Hoe uitgebreider de techniek, hoe groter het aantal componenten, wanneer u tegen ‘iets’ aanloopt, wat plots niet blijkt te werken, bent u op uzelf plots aangewezen. Het gevolg? Dure stagnatie en vaak heel veel hele hoge rekeningen. Hoe meer componenten? Hoe groter het gevaar. En dat gevaar is rap aan het toenemen.
Nieuw is per definitie zelden nieuw, Grundlichkeit weer de norm
Ruim 85% van alle zogenaamde nieuwe hypes, zijn allesbehalve nieuw. Het is net als met oude wijn, doe ze in een nieuwe fles, vermeng die desnoods nog eens een keer, prachtig nieuw etiket en… voila. Als gebruiker, afnemer zie je er vaker niets van maar …. als je het ineens tegen komt, is het te laat. Hoge rekeningen. rekeningen die in meer dan 75% van de gevallen gewoon kunnen worden voorkomen door eisen te stellen aan…
100% bestaat niet, maar 99% moet zeker haalbaar zijn in en met digitaal automatiseren en IT.