De Zweedse leverancier van telecomoplossingen breidt zijn 5G-platform uit met nieuwe oplossingen voor het radio- en core-netwerk en rondt daarmee het platform af. Het bedrijf introduceert commerciële 5G Radio Access Network (RAN)-software, gebaseerd op de onlangs goedgekeurde, eerste 3GPP 5G New Radio (NR)-standaard.
Daarnaast introduceert Ericsson een nieuwe categorie radioproducten onder de naam Street Macro. Dit is een nieuw sitetype dat tegemoet komt aan de wens van operators om te groeien in steden met beperkt beschikbare radiolocaties. Om de groeimogelijkheden afkomstig van nieuwe 5G-use cases te benutten, breidt Ericsson zijn 5G Core System-aanbod uit met nieuwe mogelijkheden voor 5G NR-ondersteuning en een verbeterde gedistribueerde cloudoplossing.
Introductie 5G-netwerken
Ericsson kondigde zijn 5G-platform in februari vorig jaar aan en breidde dit in september verder uit. Het omvat de 5G core-, radio- en transportportfolio’s, netwerkdiensten en beveiliging. Fredrik Jejdling, hoofd bedrijfsnetwerken bij Ericsson, zegt: ‘Operators die met 5G voorop willen lopen, hebben nu de essentiële onderdelen om nog dit jaar 5G-netwerken te introduceren. Met ons platform krijgen zij efficiëntere netwerken en mogelijkheden nieuwe omzet te halen uit opkomende consumenten- en industrie-cases.
5G-software en cloud
De 5G-radionetwerksoftware van Ericsson komt in het vierde kwartaal van 2018 beschikbaar en biedt multiband-ondersteuning voor wereldwijde inzet. Hiermee kunnen operators gebruikmaken van een nieuw frequentiespectrum, zodra dit beschikbaar komt.
Ericsson ontwikkelt tevens zijn cloudaanbod voor de inzet van cloudapplicaties op meerdere platformen. De Ericsson Distributed Cloud combineert naar eigen zeggen het beste van telecom en cloud, waardoor netwerken als open cloud-platformen kunnen functioneren voor alle workloads, inclusief telecom-, consumenten- en bedrijfsapplicaties.
Rode cijfers
Het 5G-nieuws volgt kort nadat bekend werd dat Ericsson vorig jaar een verlies van bijna 3,6 miljard euro in de boeken moest schrijven. Ook de netto-omzet daalde van 22,7 miljard in 2016 naar 20,5 miljard euro in 2017. De nettowinst ging van 190 miljoen euro naar een verlies van bijna 3,6 miljard euro. Niet verwonderlijk dat ceo Börje Ekholm 2017 een ‘uitdagend’ jaar noemde. In de telecomafdeling wordt voor de slechte cijfers vooral gewezen naar verminderde breedband-investeringen in China, Thailand, Indonesië en India. Ook Europese telco’s hielden de handen op de knip.