Niemand wil dom overkomen. Dus als mensen je vragen wat we met blockchain zouden moeten doen dan moet je heel intelligent knikken en zeggen: ja daar moeten we zeker iets mee doen. Je hoeft dan vervolgens niet bang te zijn dat mensen gaan doorvragen met vragen als ‘Maar hoe dan?’ of ‘Maar waarom?’ of ‘En wie dan?’ want de rest snapt het ook niet.
Ik zat een poosje terug in de auto naar radio 1 te luisteren en toen hoorde ik een wethouder van een kleine Groningse gemeente zeggen dat ze gingen experimenteren met blockchain. Ik dacht ze gaan die huizen daar in het aardbevingsgebied versterken met een paar blokchains. Eerst goed stutten en dan er een paar blockchains tegenaanzetten. Werkt altijd. Maar het bleek toch echt dat ze het over andere blockchains hadden.
Niet snappen
Ik geef het eerlijk toe, ik snap het ook nog steeds niet. Als ik de definitie van blockchain op Wikipedia lees dan denk ik bij de eerste regel al, de woorden staan in de verkeerde volgorde. Maar dat is het mooie van ict. Het gedijt op zaken die niemand snapt. Daarom durven we ook nooit een nerd te ontslaan. Hij doet iets wat niemand snapt. Als je aan iemand vraagt ‘Maar wat doet hij dan?’ dan krijg je als antwoord ‘Dat kan hij het beste zelf uitleggen’. Ja maar hij praat niet terug!
Het internet snapte ook niemand. Dat kwam ook omdat het vooral door techneuten werd uitgelegd. Totdat iemand het gewoon uitlegde door te zeggen dat je ermee vieze plaatjes kunt downloaden. Opeens wou iedereen een snel modem.
Eind jaren negentig werkte ik voor een kabelexploitant die in een gemeente in Groningen internet via de kabel ging aanbieden. Ik werd door het plaatselijk radiostation uitgenodigd om dit toe te lichten. De eerste vraag die ik kreeg was: Meneer Spoelstra, het internet, wat is dat eigenlijk? In deze provincie gaan ze nu experimenteren met blockchain. Ik denk dat ze er zeker iets mee moeten doen.
Als je die uitleg doortrekt is de blockchain ervoor om nooit meer vieze plaatjes en films kwijt te raken?!?
Als je die uitleg doortrekt is de blockchain ervoor om nooit meer vieze plaatjes en films kwijt te raken?!?
Niet dat ik een expert ben maar is blockchain niet 100 procent transparant? Vb: in theorie kunnen verkiezingen 100 procent eerlijk zijn en het kan corruptie tegen gaan. Dus alleen een ‘hype’ lijkt mij sterk.
Als je er geen verstand van hebt waarom dan zo’n artikel.
Een “distributed ledger” zou een leuke oplossing zijn voor banken. Geen last meer van DDoS aanvallen. 🙂
Moeten ze wel een manier vinden om de oudste geschiedenis van de chain op een aparte plek te zetten. Lijkt me niet fijn een paar Terabyte te moeten te storen omdat ik klant ben bij een bank.
@Derk: Het is 100% verifieerbaar, maar dat is anders dan transparant. Het is niet voor niets dat (internet)criminelen graag met cryptocurrencies werken, zo kunnen banken en overheden niet zien waar het geld naar toe gaat.
@Gido: Volgens mij beweert Jacob helemaal niet dat hij verstand heeft van blockchains. Hij schrijft gewoon over iets wat ‘m opgevallen is. Eigenlijk schrijft hij dat hij het, net als de rest, ook niet snapt.
@Technicus: Als je Bitcoins koopt, hoef je geen HDD van een paar TB te hebben, een USB stick van een paar MB volstaat.
Blockchain is geen hype, het is de Haarlemmerolie van deze eeuw! Het is overal goed voor! Noem een willekeurig ICT probleem, en de oplossing is al bekend: Blockchain!
In theorie erg leuk, in de praktijk misschien fantastisch als het (relatief) op kleine schaal wordt toegepast, maar in de echte (financiële) wereld zijn er nogal wat haken en ogen.
De verwerkingssnelheid bijvoorbeeld. De pintransacties in Nederland realtime bijhouden gaat niet, voordat een transactie op duizenden computers doorgerekend is en het netwerk “akkoord” heeft gegeven, is er meer tijd verstreken dan er tussen 2 transacties zit die Equens continu verwerkt. Daarvoor hebben we mogelijk quantumcomputers nodig.
En cryptobeveiliging kan wel eens minder veilig worden als we op grote schaal quantumcomputers hebben. Ik pretendeer niet dat ik verstand heb van de blockchain technologie (of van quantumcomputers), en ik beweer niet dat als je supercomputers hebt die razendsnel priemgetalparen kunnen berekenen de technologie niet meer veilig is, ik weet het simpelweg niet, vandaar dat ik de vraag hier stel. Dus ik hou me aanbevolen voor de verlossende antwoorden!
Beste Jacob,
Leuk stukje, blockchain is een populair begrip en dan is het altijd leuk om er een beetje ironie op los te laten. Maar misschien kunnen we er toch wel iets van gaan verwachten in de toekomst. Ik denk niet dat het een hype is die niemand snapt en verwacht dat het ooit nog nuttig zal worden. Dit is misschien het initiatief in Groningen waarover je op de radio hoorde:
https://www.groene.nl/artikel/blockchain-in-de-polder