In Brabant komt een kenniscentrum voor digitale data, gericht op de maakindustrie. Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries, Brainport Development, TNO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Surf, een ict-samenwerkingsorganisatie voor onderzoek en onderwijs. Ondernemers moeten in dit Data Value Center kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data.
De initiatiefnemers hebben het voornemen om het Data Value Center op te richten vastgelegd tijdens het jaarevenement op 5 februari 2018 in Bussum van het programmabureau Smart Industry (dat de ‘Actieagenda Smart Industry’ van EZK, met participatie van het bedrijfsleven en de kenniswereld, ondersteunt) opgesteld. Deze bestaat uit drie actielijnen met veertien acties. Sinds 1 januari 2015 wordt deze uitgevoerd door het programmabureau. Zij merken dat ondernemers in de maakindustrie moeite hebben om snel en effectief in te spelen op de voortschrijdende digitalisering waarbij processen steeds meer aangestuurd worden door digitale data. Deze groep heeft behoefte aan een plek om data veilig met elkaar te delen en waar de nieuwste kennis op dit gebied aanwezig is.
Het idee is dat in zo’n kenniscentrum ondernemers uit het groot-, midden- en kleinbedrijf kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data. Zij kunnen daar straks ook ervaringen en kennis uitwisselen met andere bedrijven. De trekkers van dit centrum willen het bedrijfsleven daarmee nieuwe mogelijkheden bieden om meer te doen met data.
Slim gebruik van data biedt in de ogen van de betrokken partijen bij het Data Value Center in oprichting. kansen om nieuwe toepassingen en verdienmodellen te ontwikkelen en bedrijfsprocessen efficiënter in te richten. Veel bedrijven verzamelen gedurende het productieproces veel data doordat zij werken met apparaten als melkrobots of 3D-printers. Deze gegevens kunnen van grote waarde zijn, maar blijven nu nog vaak onbenut. Het centrum helpt straks ondernemers om gebruik te maken van de databestanden die beschikbaar zijn.
Mogelijk kan het initiatief financiële ondersteuning krijgen vanuit de rijksoverheid. Het ministerie van EZK stimuleert ondernemers gebruik te maken van de mogelijkheden die internet en nieuwe technologie bieden. Daarvoor is een overkoepelende Smart Industry Implementatieagenda opgesteld waarbij subsidie te verkrijgen is voor investeringen in kennis en vaardigheden, datadeling in zogeheten Fieldlabs en regionale samenwerking. Het kabinet stelt dit jaar hiervoor 3,5 miljoen euro extra beschikbaar.
Fieldlab
Brabant heeft al wat ervaring met samenwerking in de maakindustrie op het gebied van data. Zo is in Gilze-Rijen het fieldlab Campione ingericht voor het verbeteren van onderhoud in de procesindustrie. Daanaast bundelt de Jheronimus Academy of Data Science in ‘s-Hertogenbosch de wetenschappelijke kennis op het gebied van big data met die van de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg Universiteit.
Dit lijkt toch wel heel erg op het Big Data Value Center in Almere. Is dit wellicht een soort dependance?