De politie start per vandaag, 5 februari 2018, met een langdurige wervingscampagne voor honderden it-vacatures, verspreid over de komende jaren. Het betreft functies in de volle breedte van het it-werkveld op vrijwel alle plekken in de politieorganisatie. Het aanbod aan it-vacatures wordt doorlopend gepubliceerd op it.kombijdepolitie.nl. De campagne krijgt de naam ‘Zonder it’ers zijn we nergens’.
It speelt volgens de overheidsdienst een steeds grotere en onmisbare rol bij politietaken. Zo zijn er volgens de dienst ontwikkelingen op het gebied van realtime intelligence, deep learning en predictive policing. Ze stelt verder: ‘Automatisering is daarnaast ook cruciaal in de achterliggende bedrijfsvoering, waar de huidige zestienhonderd it’ers zorgen dat alle onderdelen van het politieapparaat optimaal met elkaar en de benodigde data verbonden zijn.’
Hoorzitting
Een woordvoerder geeft aan dat de recent aankondigde hoorzitting op voorstel van CDA-Kamerlid Chris van Dam niet de aanleiding is van de wervingscampagne. Van Dam is er namelijk niet van overtuigd dat de politie de hoognodige vernieuwing van de informatievoorziening met de staande organisatie kan realiseren. De zegsman: ‘Zonder hoorzitting was de campagne er ook gekomen. De wervingscampagne is in lijn met de ambitie van de politie om te vernieuwen.’
Hij voegt hieraan toe: ‘Hoofdreden is dat we honderden vacatures te vervullen hebben de komende jaren. Daarnaast is uit speciaal hiervoor uitgevoerd doelgroeponderzoek onder ict’ers gekomen dat we als politie wervingskansen hebben door te werken aan imago, het vergroten van de bekendheid van de politie als it-werkgever en meer te communiceren over de inhoud van het werk en voorbeelden hiervan te bieden.’
Securityspecialisten op hbo-niveau
De aangeboden vacatures zijn beschikbaar door heel Nederland, van de Landelijke Eenheid in Driebergen tot Rotterdam en van Amsterdam tot Zwolle. Bovendien bestrijken ze het volledige it-vakgebied; denk onder meer aan big data developers, programmeurs, testspecialisten en data scientists. Volgens de politie is een betere it-slagvaardigheid nodig voor het versterken van de informatiepositie, de opsporing en de continuïteit. De woordvoerder geeft aan dat met name security-specialisten gewenst zijn. ‘We zoeken it-experts voor veel vakgebieden, maar met name cybersecurityspecialisten, digitaal rechercheurs, datascientist, developers en specialisten in de niche gebieden (embedded bijvoorbeeld). We zoeken met name hbo’ers.’
Criminaliteits Anticpatie Systeem
De politie geeft aan dat het goede secundaire arbeidsvoorwaarden biedt zoals opleidingsmogelijkheden, een vierdaagse werkweek, betaald ouderschapsverlof en een dertiende maand. Daarnaast stelt de dienst dat de link tussen het it-werk en politiewerkzaamheden groot is. Zo noemt de dienst het voorbeeld van het CAS, het Criminaliteits Anticipatie Systeem, dat heeft geleid tot het succesvoller surveilleren op auto-en woonhuisinbraken, waardoor het aantal inbraken volgens de politie ‘aanzienlijk is gedaald’. Het CAS is volgens de zegsman een voorbeeld van ‘predictive policing’. ‘Door het systeem vallen patronen sneller op en blijven nieuwe inbraaktrends niet onopgemerkt.’ Ook noemt hij de zogenaamde ‘digibussen’, die zijn uitgerust met alle apparatuur om in beslag genomen gegevensdragers zoals laptops op locatie te kunnen imagen.
Politie zoekt honderden nieuwe it’ers. Dezelfde deskundige ITers die men de afgelopen jaren de deur heeft uitgewerkt.
Sinds jaren gaat de politie mank aan een HRM-probleem; duur betaalde ingehuurde HRMers die zichzelf als ‘gate keeper’ aan het werk houden door ITers eerst de deur uit te werken en vervolgens weer in te huren of in dienst te nemen. Waarbij de betrokken lijnmanager weinig tot niets in te brengen heeft.
Alsof het ingewikkeld is : schaf de HRM-afdeling af en maak het lijnmanagement weer verantwoordelijk voor oorspronkelijk personeelsmanagement. Ben je van een hoop ellende af en bespaar je minimaal 20% overhead.
Tot die tijd zullen ITers wel 3x nadenken voordat ze zich laten schofferen door een nitwit-HRMer.
“Zo zijn er volgens de dienst ontwikkelingen op het gebied van realtime intelligence, deep learning en predictive policing”
Leuk modieus lokkertje, maar we lezen hier al jaren dat de basale ICT zo goed als niet meer functioneert. Nationale politie en regionale ICT. Succés ermee!
Best leuke vacatures en een erg interessante organisatie waar van alles te doen staat. Maar voor een dubbeltje…….
Vervolgens de vacatures bekijkend stelt men tov het financiële aanbod nogal hoge eisen aan de kandidaten qua aanwezige gecertificeerde know-how, ervaring op tal van gebieden. Breed en diep, zeg maar de gespecialiseerde alleskunner met socials skills. Dat voor een salaris, komt niet in de buurt van de marktwaarde van dergelijke mensen. Denkt men op deze wijze daadwerkelijk “specialisten” en “experts” van A-klasse aan boord te krijgen? Daarnaast, de sluitingsdatum van veel vacatures is al over een week dus snap de timing van dit artikel niet helemaal. Laatste poging?
@Westerhof
dan is er zeker geen plaats voor een hippe 60plusser neem ik aan.
Wat denk je?
@Jan : niet deze bijna-60er in ieder geval, ik ben er klaar mee.
Deze 65 jarige hebben ze wel gevraagd voor het crime-team, tot ze mijn leeftijd hoorden…………….
Voor een dubbeltje op de eerste rang… Architect Information Security voor 3800-5400 euro per maand, ik hoop dat er iemand zo gek is hierop te solliciteren… Zeker als de markt tussen de 1500 en 3000 meer biedt…
@Ricardo : jij en ik weten dat er genoeg perfecte kandidaten zijn die vanwege de functie genoegen nemen met wat minder salaris. Maar niet om vervolgens als ‘resource’ te worden behandeld door duurbetaalde cowboys, schoolverlaters en stagiaires, en niet om als het zo uitkomt aan de stoep gezet te worden.
Aanvalsprogramma Poltiie? Yaah.