Al jaren zien we in de it allerhande buzzwoorden opkomen en – soms – net zo hard weer verdwijnen. Met de hele omslag naar (business) agilty is de volgende golf van deze woorden ook weer een feit. Een snelle blik op een vacaturesite begin februari leverde de volgende voorbeelden van mooie buzzwoordfunctieaanduidingen: service owner DevOps, customer engagement manager, agile lead. De vraag is echter of de klant wel krijgt wat hij nodig heeft.
De testmanager lijkt de dupe te zijn van deze omslag. Zijn dood is al vaker voorspeld, maar lijkt nu echt aanstaande. Dat was voor een paar collega’s het sein om dit eens te onderzoeken. Allereerst het slechte nieuws voor testmanagers: er is inderdaad minder behoefte aan klassieke testmanagers. Dat blijkt wel uit het kleine aantal aanvragen voor testmanagers uitgezet in de markt voor zowel eigen personeel als voor inhuurkrachten. Maar wie beter kijkt naar de aanvragen die er wel zijn, ziet echter opvallend veel overlap met de traditionele aanvraag voor een testmanager:
- Er wordt gevraagd om externe kennis/kunde op het brede gebied van testen en kwaliteitszorg die er intern niet is;
- Er wordt gevraagd om de klant te ontzorgen;
- Er wordt gevraagd naar advies om continuïteit te borgen, kwaliteit te leveren en groei te bewerkstelligen.
Verantwoordelijkheden anders verpakt
De inhoud van de rol van de klassieke testmanager is dus nog wel nodig. De verantwoordelijkheden worden alleen anders verpakt en daarbij ook nogal eens verdeeld over meerdere rollen, voorzien van mooie buzzwoordaanduidingen.
Zo wordt de coördinatie over en rapportage op basis van de testuitvoering in scrumteams gelegd. Daarmee is echter zeker niet de volledige verantwoordelijkheid van de testmanager (lead business agility quality manager. ofwel ‘LBAQM’) verdwenen. We zien nog steeds – en zelfs in steeds sterkere mate – verzoeken voor professionals in de rol van adviseur betreffende kwaliteitsbewaking, releasemanager over teams/afdelingen heen of als adviseur voor het management. Dit brengt met zich mee dat de kerncompetenties van de ‘LBAQM’ moeten worden uitgebreid met een bredere kennis van it en business. Tevens wordt verwacht dat het een ondernemer/zelfstarter is die overzicht kan en wil bewaren/bewaken over een of meerdere applicaties, teams en ketens. Het is daarom verstandig aanvragen op de aanwezigheid van deze aspecten te beoordelen, het eigen cv te voorzien van de gevraagde buzzwoorden en je als klassieke testmanager ook dan aan te bieden.
Rol blijft overeind
Uit het uitgevoerde onderzoek volgt dat de rol van testmanager ook in de toekomst overeind blijft. De klant heeft de kennis en kunde van deze rol immers nodig. De rol wordt wel uitgebreid met extra competenties. De T-shape van de professional moet nog breder worden. Om in deze ontwikkeling mee te gaan is het van belang inzicht te hebben in de vraag van de klant, maar ook in de beschikbare competenties van de professional. Zonder het idee te hebben volledig en uitputtend te zijn, hierbij wat tips voor de testmanager 2.0 (of zitten we al een paar versies hoger):
- Pak de regierol, zeker met de grote beweging naar agile/scrum-werken. Teams zijn verantwoordelijk maar onder leiding en sturing van een persoon die het proces en de kwaliteit stuurt.
- Vul waar nodig je kennis aan met relevante technische, branche- en toolkennis.
- Doe ervaring op met teamoverstijgend testmanagement, met de focus op kwaliteit en bijkomende non-functionals.
- Maak je handen vuil in een combinatie van coördinerende en uitvoerende taken. Aanvragen als testcoördinator, test lead en meewerkend voorman komen veel vaker binnen dan testmanager.
- Wees voorbereid op vragen met kennis van, ervaring met en certificatie op het gebied van testautomation (toolkennis, frameworks, pipelines), safe, scrum en DevOps.
- Vergeet niet ook kennis op te blijven doen van aanverwante vakgebieden als business analyse, kwaliteitsmanagement, delivery management, project- en portfoliomanagement en agile transformation management.
Het lijkt duidelijk: de testmanager is dood, lang leve de testmanager. Of welke buzzwoord die rol nu weer krijgt.