KPN kondigde gisteren zijn jaarcijfers van 2017 aan en blikte tevens vooruit naar 2018. Dit jaar gaat het bedrijf 1,1 miljard euro investeren in zijn infrastructuur. Tijdens een persconferentie op De Coolste Baan van Nederland in het Amsterdamse Olympisch Stadion lichtte het managementteam de investeringen toe.
De investering van 1,1 miljard euro wordt opgesplitst in zes stappen, vertelt cto Tom Poelhekken. Drie stappen zijn van toepassing op de ‘access’-netwerken van KPN. Het betreft het combineren van technologieën, het internet of things en de inzet van 5G in verticale markten. De overige drie onderdelen zijn gericht op het kernnetwerk van KPN. Hierbij gaat het om rationalisatie (versimpelen van het netwerk), virtualisatie (schaalbaarheid verhogen en time to market verminderen) en decentralisatie.
1. Combineren van technieken
Poelhekken kaart aan dat de toegang van apparatuur tot het netwerk is veranderd. ‘De kracht ligt in de combinatie van deze technologieën. Neem bijvoorbeeld de koppeling tussen glas en koper voor internet. In woonwijken bieden wij daarvoor een combikast.’
Maar ook in buitenwijken combineert KPN technologieën. ‘In buitengebieden is glasvezel vaak kostbaar, vanwege de hoge bijdragen van gebruikers. Hier experimenteren wij met een combinatie van DSL met 4G. Kortweg wordt nu bij een lage internetsnelheid naast de vaste lijn een beroep gedaan op het mobiele netwerk. Hiervoor wordt, naast de standaard modem, een 4G-modem bij klanten geplaatst.’
2. Apparaten met elkaar verbinden
Het tweede investeringspunt van KPN is de verbinding tussen apparaten, ook wel het internet of things genoemd. KPN heeft drie IoT-segmenten. Allereerst via het LoRa-netwerk, waarbij het use cases heeft rondom sensoren in vuilcontainers of straatlantaarns. Deze vorm van IoT biedt volgens Poelhekken een hoge latency, een lage snelheid en is goed voor één bericht per vijf minuten. Het tweede IoT-segment is LTE. Hier wordt 4G ingezet voor machine-to-machine (m2m)-diensten. Als voorbeelden noemt de cto zelfrijdende auto’s of beveiligingscamera’s. Daarvoor is een lage latency en hoge snelheid nodig, waarbij informatie wordt gestreamd.
Sinds kort heeft KPN een derde segment toegevoegd. Dit middensegment draagt de naam LTE-m. Het is een gestripte variant van het LTE-netwerk en is bedoeld voor m2m-diensten over 2G. KPN belooft een lage latancy, een gemiddelde snelheid en één bericht per minuut. Dit is geschikt voor onder meer energiemeters of wearables.
3. 5G voor verticale markten
Ten derde investeert KPN in 5G-pilots in verticale markten. Volgens Poelhekken zijn er voor de telecomindustrie drie toepassingsgebieden: mobiele bandbreedte voor bijvoorbeeld virtual reality (vr)-toepassingen, zogenaamde massive machine type-communicatie voor een preciezere lokalisatie (toepasbaar in landbouw, transport, energie en industrie) en uitvoeringen met korte reactietijden (low latancy-communicatie) zoals zelfrijdende auto’s.
‘Om de mogelijkheden van 5G te testen, voeren wij pilots uit met onze partners gericht op de diverse segmenten. Op die manier doet 5G stapsgewijs zijn intrede. We testen met 4G, zodat we weten wat er na 2020 op ons af komt met 5G.’
Eelco Blok (ceo) en Joost Farwerck (cco) kaarten tijdens de sessie het belang van een snelle uitrol van 5G aan. De heren laten weten dat 5G op zijn vroegst in 2022 in Nederland wordt uitgerold. Hiermee kan Nederland achter gaan lopen op andere landen. Ze roepen daarom opnieuw op om 5G eerder door te voeren in Nederland.
4. Rationalisatie
Deze bovengenoemde drie investeringen zijn gericht op het access-netwerk van KPN. Daarnaast investeert het telecombedrijf ook in zijn core-netwerk. Poelhekken spreekt allereerst over rationalisatie. ‘Deze stap is al jaren geleden gestart. Kortweg is dit het opruimen van onze oudere netwerken om zo tot een lean en mean netwerk te komen.’ De cto legt uit dat er steeds meer elementen uit het netwerk worden gehaald en dat de overblijvende verbindingen en elementen in snelheid worden verbeterd. Dit zorgt volgens hem voor een kostenbesparing, meer flexibiliteit en een betere gebruikerservaring. Het ‘gerationaliseerde’ netwerk moet in 2020 realiteit zijn.
5. Virtualisatie
‘Radio en wekker waren vroeger aparte apparaten, maar nu is dat allemaal geïntegreerd in één apparaat, namelijk je smartphone’, vertelt de topman. ‘Dit geldt ook voor ict. De processing-capaciteit wordt zo groot, dat het ook op het netwerk kan. Onze hardware verschuift langzaam naar de cloud: we hebben geen dvd-speler meer, maar kijken films vanuit de cloud.’ Doel van de virtualisatie is om de schaalbaarheid te verhogen en time to market te verminderen.
6. Decentralisatie
Het laatste punt waar KPN het komende jaar in gaat investeren, is decentralisatie. Poelhekken: ‘We creëren een gedecentraliseerd netwerk voor het leveren van (video)content. We bouwen een ring van 161 locaties in Nederland, waar het verkeer van lokale klanten wordt afgehandeld. Hierdoor hoeft het niet meer terug naar onze hoofdlocatie in Amsterdam. Inmiddels verloopt 70 procent van het netwerkverkeer van het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw bijvoorbeeld gedecentraliseerd.’
Steeds minder investeren
KPN investeert in 2018 1,1 miljard euro in zijn netwerken. Dat is alweer lager dan het jaar ervoor; in 2017 werd namelijk 1,139 miljard geïnvesteerd en het jaar daarvoor (2016) was dit nog 1,193 miljard euro. Joost Farwerck, coo bij KPN, laat weten dat het telecombedrijf met lange termijn-plannen van drie tot vijf jaar werkt. ‘Een aantal jaar geleden hebben we veel geïnvesteerd, zoals de verbouwing van ons core-netwerk naar 161 locaties. Deze decentralisatie is inmiddels afgerond en we hoeven hier enkel in capaciteit bij te schalen.’