Computable blijft in deze throw back Thursday in het jaar 1975 en richt zijn pijlen op Ierland en privacy. De Keltische tijger blijkt al in de jaren zeventig met gunstige belastingtarieven buitenlandse it-bedrijven te trekken. En privacy staat in 1975 ook al in de schijnwerpers.
Afgelopen woensdag publiceerde Computable nog een artikel over de ambitie van Ierland om zijn ict-producten en -diensten te willen exporteren. Bijvoorbeeld op het gebied van medische technologie, sensoren en data-science. Het land wil af van zijn imago als aantrekkelijke vestigingsplek voor buitenlandse ict-bedrijven vanwege de gunstige belastingtarieven. Daarmee haalde de Keltische tijger de afgelopen decennia tal van vooral grote Amerikaanse bedrijven binnen, zoals IBM, Microsoft, Google en Facebook.
In 1975 zijn er echter ook al buitenlandse it-bedrijven actief, blijkt uit een artikel in Computable uit dat jaar. De door de Ierse regering ingestelde Industrial Development Authority (IDA) kan met tal van stimuleringsmaatregelen bedrijven over de streep trekken. Met bovendien de afspraak dat tot 1990 er geen belasting wordt geheven op de bedrijfswinsten die worden uitgevoerd naar het moederland van het in Ierland gevestigde bedrijf.
Woordvoerder Galway Johnson spreekt tegen de dienstdoende verslaggever van Computable de verwachting uit dat de ‘software- en services-industrie en de (hardware)computerindustrie daardoor de sterkst groeiende sectoren van het land zullen zijn.’ Naast het Amerikaanse computerconcern Digital – de bekendste naam – zijn in 1975 buitenlandse it-bedrijven neergestreken met vervlogen namen als het Londense computerservicebureau Altergo Limited, de Japanse fabrikant Nippon Electric (producent van geïntegreerde circuits), computertoebehorenfabrikant Data 100 en de Amerikaanse fabrikant van procescomputers Measurex. Het zijn niet de eerste it-bedrijven van buiten Ierland; onder meer het Amerikaanse bedrijf Data-products, een producent van computeraccessoires, is al langer actief (1965).
Overigens telt Ierland zelf ook een aantal computerbedrijven die op hun beurt de oversteek naar het Europese continent maken. Zoals het softwarebureau System Dynamics uit Dublin en het servicebureau Datacom uit de omgeving van Galway. ‘Laatstgenoemde heeft de beschikking over een 1106 computersysteem van Sperry Univac waarop sinds kort een internationale terminalverbinding is aangesloten. Deze voert naar Manchester naar een ICL 1903A configuratie’, laat de verslaggever van Computable weten.
Privacy-issues
In dezelfde jaargang 1975 duikt het begrip privacy een paar keer op. De term is in de jaren zestig overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar Europa, al wordt er nog spaarzaam aandacht aan het thema gewijd. Dat wordt anders nadat de Nederlandse regering aankondigt op 28 februari 1971 de veertiende algemene volkstelling te willen houden, waarbij computers worden ingezet voor de gegevensverwerking. Dat vinden sommigen een inbreuk op hun persoonlijk leven. Er breekt een discussie los die nu gezien wordt als het eerste brede maatschappelijke debat over privacy in Nederland.
Sindsdien heeft de redactie van Computable al oog voor privacy-issues. Zo schrijft de redactie in februari 1975 een bericht dat in het de VS het ‘Privacy Journal’ is verschenen. Het blad houdt zich bezig met de wetgeving op dit gebied, nieuwe technieken en de publieke opinie. In het eerste nummer staan artikelen over kredietinformatieverschaffende bedrijven, het opslaan van persoonsgegevens van studenten, medische gegevensvastlegging, leugendetectoren, het aftappen van telefoonlijnen, criminele databanken, het gebruik van het persoonsnummer bij sociale verzekeringen, computerbeveiliging en computermisdaad. Het had zo een nummer uit 2018 kunnen zijn!
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.
Leuk hoor, belastingparadijzen en privacy. Ook weer bijna niets veranderd, die privacy vraag van toen zijn we ver voorbij.
Als je dat leest vraag je je af hoe “innovatief” onze branche eigenlijk is . . . .