Werkgevers spelen te weinig in op de veranderende profielen van it’ers. Organisaties focussen in hun it-vacatures vooral op technische vaardigheden en laten de soft skills en persoonlijke eigenschappen vaak achterwegen. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Yacht onder ruim honderdduizend it-vacatures over 2017.
Nieuwe werkwijzen bij bedrijven vragen om andere profielen van it’ers. Er wordt veel gesproken over een zogenaamde t-shaped-profiel waarbij men, naast de technische vaardigheden en it-kennis (verticale balk), ook over persoonlijke vaardigheden, zoals samenwerking met meerde disciplines in de breedte, beschikt (horizontale balk).
Uit onderzoek van Yacht blijkt echter dat werkgevers met hun vacatures voor it-professionals nog niet veel inspelen op dit gecombineerde model: in de top-50 van gevraagde kwaliteiten in vacatures, staan slechts negen persoonlijke eigenschappen. Het gaat om teamplayer, enthousiasme, focus, betrokken, zelfstandig, communicatief, flexibel, proactief en gedreven. De overige 41 kwaliteiten betreffen technische vaardigheden.
Persoonlijke vaardigheden
‘Het is de vraag of de soft skills die op dit moment in vacatures voorkomen, recht doen aan de toekomstambities van bedrijven’, vertelt Rikkert Achtereekte, business development manager bij Yacht. Hij zegt dat belangrijke vaardigheden zoals creativiteit (plek 99), oplossingsgerichtheid (plek 101) en klantgerichtheid (plek 150) zeer weinig voorkomen. ‘Beslissingsvaardigheid, coördinerend vermogen en kritisch denken halen de top-200 al helemaal niet, terwijl een clichéterm als teamplayer bijna in elke vacature voorkomt.’
Yacht stelt dat technische en inhoudelijke vaardigheden belangrijk blijven, maar dat bedrijven in hun aannamebeleid meer aandacht moeten hebben voor de persoonlijke eigenschappen van medewerkers. Achtereekte: ‘De juiste attitude en soft skils van it’ers is minstens net zo belangrijk als de gevraagde programmeertalen en diploma’s, die nu dominant in vacatures voorkomen. Wil je als it-bedrijf een toekomstgerichte cultuur van innovatie, wendbaarheid en eindgebruikersgerichtheid nastreven, neem dan mensen aan met een goede basishouding. Die kunnen zich immers kennis en vaardigheden eigen maken.’
De iconische Johan Cruyff wist het al veel langer: ‘ je ziet het pas als je het begrijpt’. Met alleen technologie redt niemand het. Wordt alles herleid tot het ‘oplossen van symptomen’, en dat lukt zelden.
Heel juist. Dit blijkt ook mijn waarnemingen bij bedrijven en hun IT-ers. Ben bezig met een boek over dit onderwerp toegespitst op bedrijven in de financiële sector die veel outsourcen aan vooral Indiase IT bedrijven. Naast bovengenoemde kwaliteiten gaat het dan ook om kennis van culturen en verschillende manieren van communiceren, waardoor empathie en intellectuele nieuwsgierigheid, naast het omgaan met verschillen en verandering, steeds belangrijker worden. Overigens worden soft skills sowieso steeds belangrijker in een globaliserende wereld waar internationale teams de norm zijn.
Wellicht ben ik een uitzondering, maar ik ben de techniek in gegaan omdat ik techniek leuk vindt.
Als ik alles wat we onder “soft skills” valt leuk had gevonden, had ik wel een ander beroep gekozen.
Zoals een cultureel antropoloog een stukje basiskennis van computers nodig heeft voor zijn werk, zo mag je van een IT-er die veel met verschillende culturen werkt een stukje interesse/kennis van andere culturen verwachten, niets mis mee. Maar moet dit onderdeel zijn van vacatures?
Mijns inziens niet in ieder geval
Rikkert Achtereekte is een business development manager bij een uitzendbureau en weet zodoende niets van: “De juiste attitude van een IT-er” of wat “een goede basishouding” zou moeten zijn voor een IT-er. Als zijn eigen klanten (IT-bedrijven) klaarblijkelijk niet echt zitten te springen om IT-ers met een soft-skills set, wie is Rikkert Achtereekte dan wel niet om ze eventjes de les te gaan lezen?
Vooraleer men hard en softs kills opneemt in een jobomschrijving, is het van belang om eerst de functie zelf, alsook de benodigde competenties, juist te begrijpen.
Bvb, de functie van analyst wordt doorgaans omschreven als een brug tussen business en IT. Zijn rol bestaat er uit requirements te verzamelen de vraag (en soms gevraagde oplossing) van de business te ‘analyseren’ en deze om te zetten in modellen en andere documenten zodat de ontwikkelaars deze kunnen bouwen. Dus, requirementsbeheer, UML, BPMN, Use Cases, e.d. zijn kritieke skills.
IMO, dit leidt niet tot degelijke oplossingen. Businesskennis + technologische vaardigheden + sociale vaardigheden — komt men er nog steeds niet. Het strookt evenmin met de zin, met de bedoeling van systeemanalyse.
Ik zie de analyst (in IT) als een ingenieur die leert, die evalueert, die de diagnose stelt en die oplossingen (vaak van het type ‘systeem’) ontwerpt om informatieproblemen/behoeftes op te lossen of het gebruik van informatie te maximaliseren. De analyst ontwerpt feitelijk een deel van de onderneming. De analyst is een informatie- en systeemexpert en een uitmuntend problem solver. Een andere visie op een job leidt dus tot een ander skill set.
Dikwijls heb ik ook het gevoel dat men IT’ers recruteert op dezelfde wijze als, bvb, een bediende, of vanuit het beeld dat IT consumers/users hebben van IT.
@Pa Va Ka
Ben het absoluut met je eens maar volgens mij zijn wij roependen in een woestijn van onverschilligheid.
Als er een tekort is aan mensen die je vacature in kunnen vullen dan zul je moeten schipperen want die ideale werknemer zit waarschijnlijk al op een plek waar deze het meest uitdagende werk heeft of een uitstekend salaris. Wil je die in jouw bedrijf hebben dan zul je je eigen lat behoorlijk hoog moeten leggen.
Het is een feit gros van de bedrijven zal het dus met personen moeten zijn waar niet alle competenties top zijn. Als je dan slim bent dan zoek je een combinatie van personen op die elkaars blinde vlekken aanvult. Dat houdt dan wel in dat je beter je best moet doen om een team samen te stellen en stabiel te houden.
recruiter : helaas, ik zie maar 1 jaar ervaring in je cv met “een goede basishouding” en mijn klant vraagt minstens 3 in zijn knock out critieria. Die out-of-the-box v3 professional certification is ook al verlopen zie ik, de rest van je profiel staat vol met jargon dat ik niet begrijp en dat ik niet kan matchen met het jargon dat de klant gebruikt dat ik ook niet begrijp. Ik ga je niet voorstellen bij bij die gezellige informele afdeling van deze internationale klant met state of the art legacy technology waarvan ik de naam en werklocatie niet zeg, maar ik ga wel je referenties bellen om uit te horen of ze daar nog iemand zoeken.
@DINO: (om verder te gaan op je post) Welke talenten kan je zo ontdekken en hoe maak je dan het verschil? Merk op dat een softwaresysteem criteria, jargon-termen, certificaten en data vele malen sneller en dus vele grotere massa’s kan vergelijken dan een persoon. Dus als kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit dan is men (de recruiter, de klant en de werkzoekende) al snel de pineut. Nu ja, IT gaat slechts over informatie en iedereen weet dat informatie, voor een onderneming, absoluut geen “critical resource” is. 😉
@DINO: (om verder te gaan op je post) Welke talenten kan je zo ontdekken en hoe maak je dan het verschil? Merk op dat een softwaresysteem criteria, jargontermen, certificaten en data vele malen sneller en dus vele grotere massa’s kan vergelijken dan een persoon. Dus als kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit dan is men (de recruiter, de klant en de werkzoekende) al snel de pineut. Nu ja, IT gaat slechts over informatie en iedereen weet dat informatie, voor een onderneming, absoluut geen “critical resource” is. 😉