De Brugse erfgoeddiest Raakvlak ontsluit zijn collectie voor het grote publiek voortaan via een oplossing van de Nederlandse softwarebouwer Deventit. Met het systeem werd een bijhorende erfgoedwebsite gemaakt voor het opbouwen, beheren en beschikbaar stellen van archeologische vondsten.
Raakvlak is een Intergemeentelijke dienst die gespecialiseerd is in archeologie, bouwkunde en landschappelijk erfgoed voor Brugge en het Ommeland. De dienst werkt in de streek rond Beernem, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Torhout en Zedelgem. Raakvlak voert niet alleen opgravingen uit, maar is ook verantwoordelijk voor het adviseren in bouwdossiers en het behoud van het archeologische erfgoed. Ook de verwerking van de gegevens na de opgraving en de publiekswerking behoren tot het takenpakket.
Collecties ontsluiten
Atlantis is het systeem dat Raakvlak Brugge sinds kort inzet om zijn collecties te ontsluiten. Alle opgravingen worden voortaan met Atlantis gedocumenteerd. ‘Dat pakket wordt onder meer ook al ingezet bij Digipolis in Mechelen en Antwerpen’, zegt Deventit-directeur Peter Van Diermen. ‘In Nederland maken heel veel musea er al gebruik van. De ontwikkeling begon twintig jaar geleden, toen nog op DOS, daarna op Windows en ondertussen is het ook als SaaS-oplossing beschikbaar. Zo wordt het ook door Raakvlak gebruikt: wij hosten alle data en hebben het portaal gebouwd.’ Dat portaal is een soort elektronische vitrine met topstukken en een efficiënte zoekfunctie om de archeologische schatten te ontsluiten voor het grote publiek.
Opgravingen worden door Raakvlak met Atlantis geregistreerd en gedocumenteerd. Van ieder onderdeel worden de geo-referenties vastgelegd en waar van toepassing op een kaart gepresenteerd. Voor de registratie van sites, sleuven en vondsten is een gedetailleerde verzamelingen van kenmerken beschikbaar en ook een database van referentiemateriaal om de vondsten te classificeren.
Atlantis bestaat uit verschillende modules voor onder meer beeldbanken, archiefbeheer, het beheren van akten en registers, bouwdossiers en archeologische collecties. Er kan bijvoorbeeld ook een webwinkel aan gekoppeld worden om elektronische reproducties mee te bestellen en af te rekenen. De hele opzet is ‘responsive’ en kan dus optimaal bekeken worden op zowel desktops als smartphones en tablets.