De overheid is te traag met het uitvaardigen van regulering. Daarom moeten technologiebedrijven hun eigen normen en waarden oplijsten. Dat opmerkelijk pleidooi bracht Neelie Kroes mee naar het World Economic Forum, zo schrijft De Tijd.
Overheden zijn te veel bezig met het oplossen van problemen uit het verleden, niet met de problemen van de toekomst. Daarom moeten ze zelf regulering schrijven en er zich aan houden. Die boodschap verkondigde voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes in een debat dat ze had op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.
Volgens Kroes moeten bedrijven niet op de overheid wachten om iets te doen aan de negatieve effecten van technologie. Ze verwees daarbij naar Apple-topman Tim Cook die eerder deze week zei dat hij er streng op toeziet dat zijn neefjes niet te veel tijd doorbrengen op sociale media als Facebook. Een van de redenen waarom bedrijven beter zelf het heft in handen nemen, is vanwege de wispelturigheid van de overheid: vlak voor verkiezingen kan je meegezogen worden in een dynamiek die je regulering oplegt die niet helpt.
Dat de overheid dan maar meteen afgeschaft moet worden, wil Kroes niet gezegd hebben, ze heeft nog wel degelijk een rol te spelen, bijvoorbeeld in het vraagstuk over jobverlies en technologie. Door de technologische vooruitgang dreigen de komende jaren miljoenen jobs overbodig te worden.
Neelie Kroes was tot 2014 Europees Commissaris voor Mededinging. In die rol was ze vaak een te duchten tegenstander van de technologiesector. Zij was het bijvoorbeeld die Microsoft een boete van bijna een half miljard euro oplegde omdat het bedrijf Windows Media Player bundelde bij Windows. Tegenwoordig zit Kroes in de raad van bestuur van bedrijven als Merrill Lynch, Uber, Salesforce en McDonalds.