Het is weer throw back Thursday. Vandaag keren we terug naar de periode van voor de val van het ijzeren gordijn. We kijken naar ict-apparatuur uit het Oostblok en delen een artikel over de rol van de automatiseringsmanager dat nog steeds actueel is.
In de Computable van mei 1975 staat een artikel over de opmars van ict-apparatuur uit de DDR en het Oostblok. Het gaat om kantoormachines van Daro en procescomputers van Robotron, die via Frankrijk hun weg aan het vinden zijn van het Oostblok naar de Westeuropese markt. Het nieuws komt van de Leipziger Messe. Daar introduceren de Oostduitsers hun apparatuur.
De Daro 1840 kantoorcomputer (met maximaal 72 k aan vrij programmeerbaar geheugen) en het 1600-A semi-automatische gegevensverzamelingsysteem die achter het ‘ijzeren gordijn’ worden geproduceerd, vinden steeds vaker hun weg naar Westeuropese landen.
Dat geldt ook voor de ‘elektronische boekhoudmachines’ Daro 382 en de 385. Dat laatste apparaat kan worden gebruikt voor numerieke gegevensvastlegging, en kan ocr-A of -B of IBM schrift afleveren en heeft drukeenheid 1361 voor optisch leesbaar schrift.
Processor uit de Sovjet-Unie
Robotron werkte nauw samen met andere oostbloklanden, zo kwamen de processoren uit de Sovjet-Unie, de ponskaarttechnologie uit Polen en Tsjechoslowakije en de magnetische disks uit Bulgarije. Het baseerde het ontwerp van zijn machines onder meer op IBM-systemen.
In het artikel ‘De historische sensatie van een Computer’, over het computermuseum Heinz Nixdorf MuseumsForum (HNF) in het Duitse Paderborn, komt de positie van de DDR binnen de ict-geschiedenis van Duitsland ook aan bod.
Computerkennis is niet genoeg
Uit het mei-nummer van 1975 blijkt dat de huidige eisen die aan ict-leidinggevenden worden gesteld, namelijk dat ze ook verstand hebben van de zakelijke bedrijfsvoering en ook zonder jargon kunnen communiceren ook in 1975 een belangrijk onderwerp is. ‘Automatiseringsmanager zal niet langer genoeg hebben aan computerkennis alleen’, is de kopregel van een artikel over de noodzaak van cio’s, die toen dus nog automatiseringsmanagers heetten, om ook met de business te kunnen praten.
‘Groepen spreken verschillende talen. Het topmanagement stelt deze vragen in zijn eigen taal, maar krijgt de antwoorden van de automatiseringsdeskundigen terug in een geheel andere taal, vol met afkortingen, vak-technische uitdrukkingen en zelfs geheel nieuwe (Engelse) woorden. Om dit op te vangen zal de automatiseerder meer ‘business oriented’ moeten worden’, bepleit de Amerikaanse computerspecialist Dick Brandon tijdens een informatica semniar van Berenschot.
De aanwezigen komen, na een verspreking van Brandon, met het idee om het destijds veelgebruikte Nederlandse woord voor computer: ‘rekentuig’ te vervangen door het woord ‘somputer’.
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.
Wat leuk, dit is de moeite waard om bij te houden. De Oostblok computer naar IBM ontwerp maar ook de automatiseringsmanager die niet genoeg heeft aan computerkennis alleen. Sommige dingen veranderen niet, problemen van toen en nu. Dit had je ook anno nu kunnen lezen.