'Iedereen kan programmeren'. Dat is de titel van een cursus die Apple ontwikkelde en die al door zeventig (universitaire) opleidingen in Europa in het curriculum is opgenomen. De opleidingen gebruiken de lessen van 'App Development with Swift'.
Swift is een vrij nieuwe, open source programmeertaal die Apple speciaal ontwikkelde voor het maken van apps voor de iPhone, Mac en Apple TV. Onder meer de apps van LinkedIn, Airbnb, Yelp en Sky Guide zijn in Swift gemaakt. Volgens het Californische bedrijf is een goede kennis van de taal dan ook nodig als studenten later carrière willen maken in de florerende app-sector.
Het lesprogramma duurt een jaar en is gemaakt door een team van Apple engineers en docenten. Zij hebben de lessen zo opgezet dat alle scholieren en studenten ermee kunnen leren programmeren en apps ontwerpen, ongeacht hun niveau en achtergrond. Scholen in het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, België, Tsjechië, Ierland, Luxemburg, Polen en Portugal doen er aan mee. In Nederland is het onder meer de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (die zowel bacheloropleidingen als korte beroepscursussen verzorgt) die in het programma stapte. Alle 34.000 studenten krijgen nu de kans om te leren programmeren via ‘App Development with Swift’.
‘Programmeren is een essentiële vaardigheid op de huidige arbeidsmarkt. We hebben ‘Iedereen kan programmeren’ opgezet om mensen over de hele wereld een kans te geven om code te leren schrijven of om les te geven in programmeren’, aldus Tim Cook, ceo van Apple in een persbericht. ‘Sinds de lancering twee jaar geleden is het enthousiasme alsmaar groter geworden. Steeds meer scholen in de hele wereld nemen de lessen op in hun curriculum.’
Volgens Apple heeft de app-economie in Europa al 1,36 miljoen banen gegenereerd. Sinds de opening van de App Store keerde het bedrijf bijna 18 miljard dollar uit aan Europese ontwikkelaars.
Net even snel gekeken, een mooie stap vooruit is dat de swift omgeving ook op linux draait, zodat je niet meer volledig afhankelijk bent van apple hardware.
Wat dat betreft wel frappant dat men het bij apple nooit heeft over vendor lock in ….
Even mee rekenen 18.000.000.000 / 1.360.000 = 13.253.
Dat per jaar is nu niet bepaald een vetpot.
En ach Apple, dat is toch die Firma die niet sociaal genoeg is om normaal belasting te betalen?
Titel klopt dan niet want ze bieden een cursus programmeren in Swift aan en geen cursus programmeren in Apple.
Los van het feit of het wel of niet nuttig is heb ik mijn bedenkingen dat een onderwijsinstelling zich direct inlaat met een commercieel bedrijf alsmede hun ecosysteem te promoten. Als zij de cursus programmeren van apps noemen en daarbij een onderdeel Swift is lijkt mij meer toepasselijk immers zijn er nog meer grote platforms waarvoor je apps kan schrijven.
Programmeren hoort m.i. onafhankelijk van een taal te zijn maar dat terzijde.
@Jan: Jouw berekening geeft exact 0 informatie!
Heel veel apps zijn gratis, dus een deel van die 1,3 miljoen ontwikkelaars zal nooit een cent krijgen.
Heel veel apps zijn voor slechts een kleine groep gebruikers interessant, dus een deel van die 1,3 miljoen ontwikkelaars zal weinig geld verdienen met het verkopen van apps.
Heel veel kleine app ontwikkelaars doen dit naast hun gewone full time baan. Ze hoeven er niet van rond te komen, het is een extraatje. En een extraatje van €13.000 is best aardig, daar kan ik wel van op vakantie, en dan blijft er ook nog wel wat over…
Overigens, mijn berekening klopt natuurlijk ook niet. Want ik had eerder al verteld dat er ontwikkelaars zijn die niks of nauwelijks iets verdienen, dus moet het gros van het geld over een kleinere groep ontwikkelaars worden verdeeld, waardoor die per persoon meer krijgen.
Dit feitje over de app store is net zo informatief als bijvoorbeeld het feitje dat men afgelopen week in Nederland 1,7 miljoen kilo bananen heeft geconsumeerd. Met 17 miljoen inwoners is dat 100 gram per persoon, en stel dat een banaan 200 gram weegt, dan is dat een halve banaan per persoon. Heeft nu heel Nederland vorige week een halve banaan gegeten? Natuurlijk niet, die conclusie kun je helemaal niet trekken.
@Johan:
Programmeren is een vaardigheid, je moet een manier van denken beheersen. Als je één object georiënteerde taal beheerst, dan kun je andere object georiënteerde talen makkelijk leren. Hetzelfde geldt voor 3e en 4e generatie talen.
Helaas zit de wereld vol met leveranciersspecifieke talen, zoals Swift (Apple) en C# (Microsoft).
Maar gelukkig kun je ook macOS / iOS / Windows apps in bijvoorbeeld C++ maken. Waarschijnlijk moet je voor zo’n cursus bij een universiteit of onafhankelijk opleidingsinstituut zijn. Apple geeft Swift cursussen en Microsoft C#. Ik geef de voorkeur aan een onafhankelijke taal, alleen doen heel veel bedrijven mee met Apple en vooral Microsoft: in Swift of C# opgeleid worden kan erg nuttig zijn voor je carrière!
In de wereld van apps gaat veel geld om – zowel aan iOS kant als aan Android kant. Maar het percentage ontwikkelaars dat er een goed belegde boterham mee verdient is niet erg hoog. Gemiddeld genomen verdient 20% 5000 US$ (of meer).
Bron: https://fueled.com/blog/much-money-can-earn-app/
Anders gezegd – afhankelijk van de levensstandaard zal 80% (of meer?) er iets anders naast moeten hebben om die belegde boterham te verdienen. Misschien toch goed om meer aandacht te hebben voor vaardigheden?
Bijvoorbeeld een vertaling maken van proces activiteiten naar een stuk automatisering, passend algoritme en dito datamodel. Ander voorbeeld: hoe maak je veilige en goed onderhoudbare code en applicaties.
@Frank
wel eens van ironie gehoord?
@Jan
Zeker! Heb jij wel eens van emoticons gehoord?