Freedom of choice, dat is wat Nutanix haar klanten belooft. Volledige keuzevrijheid is wat organisaties volgens Nutanix nu meer dan ooit nodig hebben. Of ze nou samenwerken met Google, Amazon of Microsoft. Of ze nou in de scheepsindustrie, financiële dienstverlening, stock exchange of retail zitten: anticiperen op de snelle veranderingen is een must en kan volgens Nutanix met een multicloud-strategie. Patrick van de Werken: “Keuzevrijheid en digitalisatie zijn de enige opties om business te genereren en concurrerend te blijven.”
Meer dan 7.800 klanten in 130 landen heeft Nutanix binnengehaald in de kleine acht jaar dat het in San José (Ca) opgerichte bedrijf nu bestaat. Ruim een kwart van die klanten zijn multinationals. Chemiereuzen, transportbedrijven, vliegtuigmaatschappijen, bierproducenten, verzekeraars, banken, formule 1-teams… ze vertrouwen allemaal op Nutanix’ enterprise cloud OS-software voor alle mogelijke workloads. Alle bedrijfskritische applicaties, private clouds, big data-toepassingen en oplossingen voor eindgebruikers passen in het plaatje.
From scratch
De Benelux, Scandinavië en de Baltische staten maakten vijf jaar geleden kennis met nieuwkomer Nutanix, die een frisse kijk op Hyper-Converged Infrastructure (HCI) vanuit Silicon Valley naar Noord-Europa importeerde. Patrick van de Werken, senior director Nutanix Noord-Europa, licht toe: “Waar onze concurrenten HCI bouwden op oudere technologie, zijn wij from scratch gaan bouwen met de modernste middelen. Dat pakte goed uit. Vergelijk het met Apple en Nokia. Het Finse bedrijf was sterk maar Apple zette de nieuwe standaard. Nokia probeerde ook een concept met apps op haar oude platform te bouwen maar dat lukte niet. Ook wij zijn ingericht voor de allernieuwste oplossingen.”
Dat is mooi. Maar we willen natuurlijk weten waar IT-afdelingen in de praktijk tegenaan lopen. Van de Werken: “Elke organisatie is anders maar in grote lijnen zien we een gebrek aan keuzevrijheid en flexibiliteit. Organisaties hebben te maken met vendor lock-ins. Ze merken dat de public cloud kostbaarder is dan verwacht. Hun IT-budget gaat op aan het draaiende houden van de infrastructuur waardoor er te weinig tijd en geld over blijft voor innovatie. Ze lopen keihard aan tegen downtime en support issues. Door die problemen zien IT-directeuren vrij snel de operationele voordelen en schaalbaarheid van onze oplossingen, de kostenreductie die ze kunnen realiseren en betere organisatorische wendbaarheid die onze aanpak oplevert.”
HCI-datacenter
Veel klanten van Nutanix hebben de eerste stap al genomen. Ze hebben hun componenten voor storage, computing en networking samengevoegd in het HCI-datacenter. Van de Werken: “Maar pas op: HCI is niet het einddoel. De volgende stap is een multicloud-strategie. Vergeet die stap niet te maken, anders stagneert de verdere digitalisatie van de organisatie en kan niet worden aangehaakt op ontwikkelingen als Internet of Things.”
In de multicloud-aanpak van Nutanix zijn alle clouds samengevoegd: private, public, distributed en edge. Zo worden virtualisatie, storage, networking, computing en security volledig geïntegreerd en kan een groter deel van het IT-budget worden besteed aan innovatie en waarde brengen voor de business. Dat is de kern van de zaak. Wie uw leveranciers zijn maakt niets meer uit. Uw hardware kan van Lenovo, Dell, HP, Cisco of IBM komen. Uw software mag van VMWare, Microsoft of Citrix zijn. U kunt clouddiensten afnemen van AWS, Google Cloud of Azure. Het is geen issue meer. U hebt keuzevrijheid en draait zelf aan de knoppen.
Bedrijf met ballen
Nutanix’ visie op innoveren zegt weinig zonder het verhaal van een klant. Maurice van Veghel, CIO van het oer-Hollandse Sligro Food Group, is helder in een videoboodschap: “We zijn twee jaar geleden in zo’n zes maanden overgestapt op een soort private cloud-oplossing van Nutanix voor de hele backoffice, e-mail, storage en bedrijfsdocumenten. Het belangrijkste voordeel voor mij is ontzorging. Ik weet zeker dat ik mijn interne klanten goed bedien. Mijn IT-afdeling komt met de helft minder medewerkers uit en besteedt minder tijd aan het draaiende houden van de infrastructuur. Maar goed, het interessante is natuurlijk wat er gebeurt als het misgaat. Nou, wij hebben echt wel dingen gehad. De supportafdeling van Nutanix heeft ons prima geholpen. It’s a company with guts.”
6 maart – Nutanix .Next Utrecht
De guts van Nutanix kunt u zelf ervaren op 6 maart tijdens een groot Nutanix-event in de Jaarbeurs. In een dagvullend programma worden alle belangrijke ontwikkelingen in het enterprise datacenter belicht. Voor IT-managers is het event een prima gelegenheid om te sparren met concullega’s en ideeën uit te wisselen. Hoe brengt u IT naar het volgende level? Hoe gaat u de snelheid en eenvoud van de public cloud combineren met de controle, veiligheid en economische voorspelbaarheid van de private cloud? Het zijn hot issues voor IT-managers die betere bedrijfsresultaten willen en klaar zijn voor dit nieuwe hoofdstuk.
Registreer je op http://www.nutanix.com/next-utrecht