Ict-talent wordt weer steeds schaarser. Je merkt het aan de berichtgeving. Ik pik er drie willekeurige berichten van deze week uit. Het eerste had als kop ‘Rijks ICT Gilde wil goede ict’ers aantrekken’. De overheid gaat een programma opzetten om ‘goede’ ict’ers aan te trekken. Logisch dacht ik, want je kunt moeilijk zeggen dat je ‘middelmatige’ ict’ers gaat aantrekken. Wat overigens wel gaat gebeuren, want de echte talenten gaan niet voor de overheid werken. Die worden door het bedrijfsleven opgekocht of, sterker nog, ze starten hun eigen bedrijfsleven.
Het tweede bericht deed denken aan begin deze eeuw toen ict-bedrijven ook de meest gekke stunts uithaalden om maar ict-mensen te werven. Cybersecurityspecialist Thales staat met een mobiele escaperoom op ict-beurzen om zo mensen te werven en te kijken of ze geschikt zijn om bij hen te werken. Als je zo onnozel bent om in deze box te stappen dan ben je al door de eerste ronde heen.
Gratis opleidingen
Ook het derde bericht deed denken aan begin deze eeuw. Opleider CodeGorilla gaat werkeloze Groningers gratis opleiden tot programmeur. Nu hebben ze in Groningen een gezegde: ‘Als ’t niks kost dan is het ook niks’ (en dit spreek je dan uit alsof je je verslikt in een stuk Groninger-koek). Gratis opleidingen, bij andere beroepsgroepen gebeurt dit nooit.
Ik lees nooit: ‘we leiden je gratis op tot helikopterpiloot of huisarts’. Als je het echt wilt en je hebt de capaciteiten ervoor dan ga je honderd selecties door en betaal je het desnoods zelf. Voordeel als je iemand wilt omscholen tot ict’er is natuurlijk dat iedereen het kan. Net als accountant. Dat kan, mits je acht uur achter elkaar wakker kunt blijven, ook iedereen.
Mislukkende ict-projecten
Over een paar jaar vragen we ons weer af waarom er zoveel ict-projecten mislukken. Misschien omdat degene die je ingehuurd hebt een gratis cursus heeft gedaan en liever aardrijkundeleraar was gebleven. Misschien is het een idee om niet nieuwe medewerkers in een escaperoom te zetten maar de ict-recruiters. Als ze er zelfstandig uitkomen, mogen ze een gratis cursus programmeren volgen.
Kan het volledig onderschrijven op één puntje na. Quote: “Voordeel als je iemand wilt omscholen tot ict’er is natuurlijk dat iedereen het kan”.
Dat is helaas niet zo. Wel als je het over de gemiddelde IT coordinator of proces manager hebt, maar degenen die daadwerkelijk iets toevoegen (functioneel en technisch) kunnen welliswaar vanuit alle disciplines komen maar zijn nog steeds lastig te vinden.
Helemaal mee eens. Software developement is een vak. Niet iedereen die een hamer en spijker kan vasthouden is een timmerman; een echte vakman levert vakwerk af.
Datzelfde geldt ook voor software developers. Niet iedereen die abstract kan denken kun je software laten ontwikkelen. Daar komt vakmanschap bij; denk bijv. aan design patterns, devops ervaring (al is het alleen al om de eigen ontwikkelmachine in topvorm te laten blijven), test driven aanpak, etc.
Helaas komen we te vaak rommel tegen, geprogrammeerd door mensen ‘die ook abstract kunnen denken’.
PS; ik zeg niet dat mensen dit vak kunnen leren. Natuurlijk is dat zo. Maar een ‘omscholingscursusje’ maakt je nog geen vakman. Dat kost tijd.
In mijn niet gering ervaring, de meest voorkomende reden voor het falen van projecten zijn fouten van de management en niet de ontwerpers.
Gelukkig voor de geloedsrust van de beslissingnemende politicy is dat ze niet beseffen dat het ‘symptoom softwareontwikkeling ‘ niet opgelost wordt met het ‘symptoom omscholing ICT’. ‘Wij zullen dat eens oplossen’, zonder te weten wat ze willen oplossen.
Grappig dat er nu opeens over vaklui gesproken wordt in de ICT. Mijn vader was timmerman/aannemer het was zijn lust in zijn leven, een echte vakman. Hij kon het niet verkroppen dat hij moest stoppen met werken.
Mijn ene neefje, heel aardig en hardwerkend, is geen technicus, de andere heeft 2 rechtse handen. Wat ik wil zeggen is dat het in je moet zitten en willen, wat je ook doet. Maar inderdaad, je kan nog zo goed zijn als vakman binnen een bedrijf, als het management verkeerde cq vreemde beslissingen neemt houd alles op of de schade zoveel mogelijk beperken.
“Gratis opleidingen, bij andere beroepsgroepen gebeurt dit nooit.”
Kijk eens op de website van Defensie. Gratis vakopleidingen. Ook tot helikoptervlieger.
“Gratis opleidingen, bij andere beroepsgroepen gebeurt dit nooit.”
Kijk eens op de website van Defensie. Gratis vakopleidingen. Ook tot helikoptervlieger.
@zwart;
‘k denk dat je the point van spoelstra niet snapt, want je geeft nu net een voorbeeld van zijn punt dat hij duidelijk wilt maken.