Het stadsbestuur van de Catalaanse hoofdstad Barcelona heeft besloten vol in te zetten op het Public Money, Public Code-initiatief van de Free Software Foundation Europe (FSFE). De eerste stap hiervoor is het gebruiken van opensource-alternatieven van bestaande software om vervolgens de desktops te migreren naar een Linux-distributie.
Aan de andere kant besloot het huidige stadsbestuur van München juist te stoppen met het gebruik van hun ‘eigen’ Linux-OS ‘ LiMux met als hoofdreden dat het te veel geld zou hebben gekost, al schrijven sommigen het ook toe aan het veranderde klimaat bij de gemeenteraad.
Barcelona kiest wat dat betreft een veiliger route en gaat geen eigen distro gebruiken. Waarschijnlijk kiest de stad voor Ubuntu omdat hier al een tijdje mee getest wordt. Naast het publiek-geld-publieke-code-initiatief, is ook de kostenkant voor de gemeente belangrijk: softwarelicenties kosten de gemeente te veel.
Kiest Barcelona een werkbaarder pad door eerst vrijwel alle software te vervangen door oss-alternatieven alvorens over te stappen naar een opensource-desktop of blijft het een heilloze weg? Wat denk jij?
Terug naar Windows gaat München 50 tot 100 miljoen kosten. Goede vriendschap is wat waard 😉
Barcelona zegt met deze keuze dat het publieke domein niet (langer) adequaat bediend wordt de producten van de huidige of toekomstige ICT markt. De prijs-prestatie verhouding is één, het ontbreken van voldoende integrale kwaliteit is twee, het vertrouwen dat de toekomstige ontwikkelingen de eerste twee argumenten zullen te niet dien is drie…
Alle pogingen op deze schaal uit het verleden zijn (nog) niet succesvol gebleken. Misschien lukt het Barcelona wèl. En anders Amsterdam of Rotterdam of Utrecht…
In ieder geval komst er binnen afzienbare tijd (<5 jr) een consistente oplossing...uit Moskou of Beijing of uit een andere (uit)hoek van de aarde.
De vraag is welke software licenties teveel kosten, en of er voor al deze pakketten een open source alternatief is. Voor de gangbare (office) applicaties zal dit wel lukken, maar hoe zit het met alle andere pakketten ? Maatwerk blijft maatwerk, ongeacht OS lijkt me
licentie kosten zijn nooit vast en de kosten in het begin van een project en 5 a 10j later zijn heel anders. na 10j merk je het verschil wel in je mogelijkheden en de kosten die dan gepaard gaan met support vanuit fabrikanten voor OSen en hardware van dure meet / medische apparaten die niet eenvoudig te vervangen zijn. dus nogmaals, kijk niet alleen naar het ‘nu’ er komt ook een ‘straks’.
Openbare diensten zouden inderdaad veel beter moeten omgaan met het geld dat ze spenderen aan IT. Er zijn vele goedkope alternatieven, en daarvoor moet je zelfs niet eens Windows op de desktop verlaten. Een volledige Open-Source omgeving is niet altijd te doen, zeker niet als specifieke software enkel op Windows (of Mac) draait: bvb CAD-software. Maar Office-paketten kunnen Open-source zijn, servers kunnen Linux zijn, en server paketten hebben vrijwel allemaal Open-Source alternatieven. De kost kan worden terggebracht tot een fractie van wat het nu is. Dit is ook een opportuniteit voor kleine IT-bedrijven om daarvoor support te verlenen, want Linux-kennis is erg schaars. Waar is de ondernemingszin ?
Openbare diensten zouden inderdaad veel beter moeten omgaan met het geld dat ze spenderen aan IT. Er zijn vele goedkope alternatieven, en daarvoor moet je zelfs niet eens Windows op de desktop verlaten. Een volledige Open-Source omgeving is niet altijd te doen, zeker niet als specifieke software enkel op Windows (of Mac) draait: bvb CAD-software. Maar Office-pakketten kunnen Open-source zijn, servers kunnen Linux zijn, en server pakketten hebben vrijwel allemaal Open-Source alternatieven. De kost kan worden teruggebracht tot een fractie van wat het nu is. Dit is ook een opportuniteit voor kleine IT-bedrijven om daarvoor support te verlenen, want Linux-kennis is erg schaars. Waar is de ondernemingszin?