Het aantal fintech-ondernemingen in Nederland stijgt. In het afgelopen jaar zijn er ruim honderd nieuwe ondernemingen bij gekomen. Dat brengt het aantal fintechs die actief zijn op de Nederlandse markt tot 430. Zo blijkt uit de ‘Dutch Fintech Infographic 4.0’ van Holland FinTech.
Holland FinTech brengt sinds april 2016 de Nederlandse fintech-sector in kaart door middel van een infographic. De organisatie zegt dat het partijen weergeeft die ‘in de Nederlandse financiële waardeketen en proposities naar de markt brengen‘.
De laatste versie werd in november 2016 gepubliceerd. Inmiddels zijn er ruim honderd fintechs toegevoegd, wat het totaal tot 430 partijen brengt. Ook verdwenen er in 2017 een aantal spelers. In totaal staakten vijftien partijen hun activiteiten of gingen op in andere spelers.
De groei aan fintech-bedrijven komt volgens Holland FinTech-ceo Don Ginsel bijvoorbeeld door nieuwe technologieën en het toenemend gebruik van smartphones voor financiële diensten. ‘Maar ook regelgeving speelt een belangrijke rol bij de groei van het aantal nieuwe aanbieders’, vertelt hij. ‘De nieuwe (Europese) wetgeving zoals PSD2 of de nieuwe privacyrichtlijn (AVG ofwel GDPR) en beleggingsrichtlijn MIFID2 zorgen voor versnelling van innovatie.’
Volgens Ginsel is de inzet van fintech-oplossingen breder dan enkel bankdiensten. ‘Het omvat ook andere specifieke productgroepen zoals InsurTech (Insurance Technology), RegTech (Regulatory Technology) en PensionTech (Pension Technology). In 2017 was er voornamelijk groei zichtbaar op het gebied van online betalen, identificatie en beveiligingsoplossingen.’
Waar fintech-startups eerst vooral als disruptief werden gezien, zoeken zij vaker de samenwerking met grotere financiële instellingen op. Daarnaast lanceren bestaande spelers ook eigen initiatieven, zoals bijvoorbeeld Peaks (Rabobank), Gappie (Nationale Nederlanden) of Kandoor (APG).
Fintech Infographic
In de eerste editie (april 2016) van de zogenaamde Dutch Fintech Infographic werden de bedrijven onderverdeeld in twaalf categorieën. Eind mei 2016 werd een tweede editie gepubliceerd. Deze telde twee keer zoveel bedrijven (ruim tweehonderd) dan de eerste editie. Daarnaast werden drie nieuwe categorieën toegevoegd. In de derde versie (november 2016) is het overzicht teruggebracht naar twaalf categorieën door het samenvoeging van gerelateerde groepen bedrijven, met in totaal 29 subcategorieën. De vierde versie beschikt ook over twaalf categorieën.
Over 2016 zegt Holland FinTech dat in het begin van dat jaar vooral veel activiteiten waren op het gebied van betalingen en altervernatieve financieringen. Eind van het jaar ontstonden bedrijven in andere segmenten en vakgebieden, zoals mobiel betalen, verzekeringen en compliance.