Opleider CodeGorilla uit Emmen start vandaag, 15 januari 2018, met een programmeerbootcamp in Groningen. Deze cursus biedt mensen die een uitkering hebben de kans om zich in vier maanden tijd om te scholen tot programmeur, zodat zij een betere positie krijgen op de arbeidsmarkt. Dankzij de gemeente kunnen de deelnemers de bootcamp geheel gratis volgen.
Tijdens de bootcamp leren de deelnemers volgens het opleidingsinstituut ‘alle vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de it, en is er aandacht voor het leren van soft skills zoals communiceren en samenwerken. Daarnaast worden de deelnemers geholpen bij het vinden van een geschikte baan’. Hiermee probeert CodeGorilla naar eigen zeggen twee problemen op te lossen: enerzijds de werkloosheid, en anderzijds de toenemende vraag naar programmeurs op de arbeidsmarkt.
Cases uit bedrijfsleven
Computable spreekt met Jelle van der Meulen van CodeGorilla over het initiatief:
Wat leren de deelnemers in de cursus? Welke programmeertalen moeten ze onder de knie krijgen?
‘Ze leren PhP, html, CSS en JavaScript. De opleiding bestaat uit één maand zelfstudie, die we tevens gebruiken als selectiemiddel. Na deze maand worden de cursisten uitgedaagd in een hackathon, waarbij ze tijdens een weekend verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Hierbij willen we de deelnemers beter leren kennen en vooral hun soft skills meten. Ze moeten in groepen samenwerken en worden ook onder (tijds)druk gezet. Tijdens deze hackathon krijgen ze casussen uit het bedrijfsleven voorgeschoteld. Zo hadden we een keer de opdracht dat ze een technische oplossing moesten vinden voor het parkeren bij bedrijventerreinen. Sommige groepen bedachten een app, terwijl anderen een compleet softwarepakket bedachten om de toegang tot het terrein te beheren.’
Van der Meulen vervolgt: Na deze periode volgt er een bootcamptraject van drie maanden. Deze vindt plaats bij ons op locatie in de Groningse Big Building. Deze opleiding is zeer intensief en bedraagt zeker veertig uur per week. In totaal hebben we vijfentwintig deelnemers afkomstig uit de gemeenten Groningen, Assen en Heerenveen. ’
Is er tijdens de cursus al samenwerking met het bedrijfsleven? Zo ja, welke bedrijven?
‘Jazeker. We zoeken met name tijdens de bootcamp de samenwerking op. Dit houdt concreet in dat bedrijven opdrachten aanleveren voor onze cursisten. In Groningen werken we samen met it-dienstverlener Complies, eerder werkten we bij de bootcamp in Emmen samen met it-zorgconcept Care Watch en 3-D printer van meubels Plokko.’
Bieden jullie ook de kans om voor een andere it-functie cursussen te volgen?
‘We zijn zeker op zoek naar verbreding. Zo merken we dat vanuit het bedrijfsleven er veel vraag is naar netwerkbeheerders en automatiseerders. We willen hier zeker op termijn op inspringen.’
‘In vier maanden tijd worden trainees door ons opgeleid tot junior developers, waarna ze klaar voor een baan in de it-wereld. Tijdens onze bootcamp leert men technische vaardigheden aan de hand van opdrachten uit de praktijk’, lees ik op jullie site. Om wat voor vaardigheden gaat het?
‘Hierbij kun je denken aan scrummen, maar ook aan ontwerpen en conceptueel denken. Daarnaast richten we ons op soft skills als communiceren, presenteren en solliciteren.’
Kunnen ook mensen meedoen die niet werkloos zijn? Hoeveel kost het dan?
‘Dit kan zeker, maar het is een dure opleiding. De kosten bedragen zesduizend euro per deelnemer. Tot nu toe is hier geen animo voor, maar het kan uiteraard wel.’
Tot slot: Hoe zit het met de accreditatie?
‘Onze opleiding heeft geen accreditatie. Dit doen we bewust niet, omdat we niet mee willen gaan in het standaardopleidingsprincipe. We richten ons erg op de praktijk en halen weinig uit lesboeken. Een accreditatie is ook geen voorwaarde van de gemeente om met ons in zee te gaan.’
Programmeurstekort in Nederland
Het tekort aan programmeurs in ons land heeft al eerder tot opleidingsinitiatieven geleid. Zo kwam vorig jaar het van oorsprong Ierse Code Institute naar Nederland. Deze opleider biedt een opleiding van twaalf weken tot softwareontwikkelaar op universitair niveau. De opleiding richt zich op mensen die een carrièreswitch willen maken en ict’ers die hun vaardigheden willen vergroten. Het gaat hierbij dus niet om werklozen. De cursus omvat onder meer: html5, CSS3, JavaScript, Python (Django Framework), Git/GitHub, front end frameworks als Bootstrap en AngularJS, MongoDB.
In 2015 is ProgramIT opgericht, die werkloze 45-plussers omschoolt tot PHP-, Java- of C#-programmeur om ze vervolgens te detacheren bij een it-bedrijf. Het bedrijf werkt hiervoor samen met het UWV en de gemeenten Eindhoven en regio Twente.
Wordt ook aandacht besteed aan het inlevingsvermogen: zo veel mislukkingen van IT-projecten opdat een programleertaal absoluut niet volstaat om een opdracht te realiseren. Je kan nooit alles zo beschrijven dat alle condities en randvoirwaarden afgedekt zijn.
Als je ‘de cultuur’ van de toekomstige gebruikers, van een branche, niet kunt vatten dan krijgen we wat we veel te veel te zien krijgen.
In het programmeervak komt natuurlijk meer kijken dan alleen het kennen van een programmeertaal. Ook het kunnen toepassen en verwerken van de juiste programmeertaal en de vertaalslag maken van de opdrachtgever naar een technisch verhaal en andersom hoort daarbij. Daarom wordt er tijdens de bootcamp ook aandacht geschonken aan de zogeheten 21st century skills, oftewel de vaardigheden van de toekomst.
Ik zie dat ik er niet bij heb gezegd dat ik onderdeel ben van team CodeGorilla. Dus bij deze!
21st century skills : Een hoop klets, malle namen en geen accreditatie.
Maak zelf groepjes van 3 en scrum naar een onderwerp naar keuze.
Zie je wel.
Vroeger was alles beter.
Het is leuk voor die Groningse werklozen, maar dit soort opleidingen leidt op voor een klusje, niet voor een baan. Wat die mensen daar leren heb ik mezelf ( in een paar weken ) geleerd en daarin ben ik niet uniek. Want veel meer dan een PC met internet heb je er niet voor nodig. Er is werk zat, maar nooit betaald. Want voor geld kun je ook een Pakistaan, Indiër, Oekraïner etc inhuren en die kunnen wél iets.
@Jan
Zoals ik het lees, wordt de opleiding ook gebruikt voor de selectie. Als het goed is, komen de goede ICT-ers vanzelf naar boven. Iemand die Nederlands spreekt en de Nederlandse markt kent (en die je dus bv niet hoeft uit te leggen wat een postcode is en waar die aan moet voldoen) heeft voordelen boven een Indiër…
De opleiding lijkt zich te beperken tot het bouwen van web applicaties op een niet-Microsoft omgeving, je leert er niet programmeren in een “echte” programmeertaal zoals C++, C#, …, maar die beperking lijkt me verstandig, want in een paar maanden kun je niet alles leren.
Als er geen accreditatie is, hoe wordt de kwaliteit gemonitord en gewaarborgd voordat er weer een in-holland affaire plaatsvindt? Is de naam CodeGorrila misschien eerder een indicator en is hier dus weer spraken van een koop-diploma?
Goede ICT-ers komen vanzelf bovendrijven…… Toch zijn er altijd weer van die “sleepnet” initiatieven. Daarmee zoek je vooral op de bodem.
Je hoeft een Indiër niet uit te leggen wat een postcode is. In zijn taal is dat de zip-code.
Ik zou het alleen maar een + vinden als iemand in een niet-Microsoft omgeving kan werken. Als C# een “echte” programmeertaal is, wat is javascript dan ? Een nep-taal ?
@Jan Donker
Niet-leveranciergebonden vind ik persoonlijk een groot voordeel, maar veel bedrijven vragen Microsoft kennis. En de bijgeschoolde mensen moeten uiteindelijk bij een bedrijf aan de slag.
C# is een echte programmeertaal, het is afgeleid van Java (al zal MS dat misschien niet toegeven), wat eveneens een echte programmeertaal is. Java is op zijn beurt weer afgeleid van C++.
JavaScript heeft op zijn naam na niks te maken met Java. Het is geen “echte” (volwaardige) programmeertaal maar een scripttaal. Het zit wel flink wat niveau’s boven de simpele shell scripts van vroeger, dat dan weer wel.
De postcode is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar jij en ik (en jouw buurman die nog nooit een letter geprogrammeerd heeft) weet zonder een letter aan specificaties dat “12345”, net zoals “12A34B”, geen valide Nederlandse postcode is. Of dat 0123-456789 geen mobiel telefoonnummer is. Of …
Met andere woorden: jij weet heel veel van Nederland en de hier geldende gebruiken en regels om de simpele reden dat je hier bent geboren, bent opgegroeid, je leven hebt opgebouwd, … Dat weet een Indiër niet, ook al is die waarschijnlijk heel erg goed in programmeren. Met onvolledige specs gaat hij (m/v) misschien vragen stellen (alhoewel sommigen dat misschien niet durven en met een aanname verder gaan), met foutieve specs gaat hij gewoon aan de slag, en levert een programma op dat voldoet aan de specs maar in de praktijk niet werkt.
Conclusie: een superieur programmerende Indiër is niet altijd te prefereren boven een bijgeschoolde Nederlander. Dat verschilt per geval.
Goed gesproken Frank. En ze kunnen ook niet eens goed “Scheveningen” zeggen ..
Doet me denken aan die puzzel vroeger : Een superieur programmerende Indiër , een bijschoolde Nederlander, een hardwerkende Surinamer en politie agent zitten in de een kamer. Ieder in een hoek. In het midden bevindt zich kist met een lijk erin. Wie is de moordenaar ?
Antwoord : De politie agent, want de anderen bestaan niet 😀