'Groei Internet-gebruik houdt aan', het Amerikaanse switching-bedrijf Xylan dat het einde van de router voorspelt, en ….lachen gieren en brullen om de millenniumbug. Computable keert terug naar 1996.
In het jubileumjaar waarin Computable haar 50-jarige bestaan viert, blikken we op donderdagen terug op publicaties uit het rijke verleden van het vakblad. Tijdens deze ’throwback thursday’ bieden we een pareltje uit de krochten van het internet: De website van Computable in 1996.
Maak een tijdreis en bezoek via een Netscape 1.1-browser de website van Computable van 12 november 1996. Destijds een absolute pionier als vakblad op Internet. Want, zo blijkt: ‘Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van Internet groeit nog steeds. De laatste cijfers van Trendbox (marktonderzoek) laten een behoorlijke toename zien. In oktober van dit jaar had ruim 1,5 miljoen Nederlanders (15 procent) van zestien jaar en ouder wel eens Internet gebruikt. In april bedroeg dit 10 procent. Een jaar geleden was het nog maar 5 procent.’
Een opvallende nieuwsfeit is ook het Amerikaanse switching-bedrijf Xylan dat het einde van de router voorspelt. ‘De toekomst is aan virtuele netwerken die geheel gebaseerd zijn op switches. ‘Dood de router, vervang de hub’, luidt hun advies. Het bedrijf beschouwt zijn switch echter als veel meer dan alleen vervanging van de hub. De scherpgeprijsde ‘superswitch’ schakelt van en naar iedere lan-soort (Ethernet, atm, et cetera) en biedt tevens router- en firewall-capaciteiten. Xylan doet routers af als te traag. De enige rol die zij nog zien voor de router is als van kleine ‘access-router’.
Milleniumbug
De naderende millenniumbug (die overigens zou uitblijven… ) werkte in het ict-vakgebied kennelijk op de lachspieren van sommige ict’ers. In de rubriek Bits&Bugs (27 juni 1996) geeft consultant Peter de Jager 25 excuses die ict’ers kunnen gebruiken om aan te geven waarom ze nog niet gestart zijn met het naderende ‘jaar-2000-monster’ aan te pakken.
Het jaar 2000
Via een webcomputer die volledig gericht is op de problemen van it-gebruikers met het jaar 2000 vond Bits & Bugs een lijstje met 25 excuses waarom u nog niet werkt aan deze problematiek. Auteur van deze lijst is Peter de Jager.
1. Uw firma heeft inmiddels faillissement aangevraagd.
2. U bent al 95, ligt op de intensive care en heeft uw elektriciteitsrekening al een jaar niet meer betaald.
3. U gaat volgend jaar met pensioen.
4. U gebruikt nog geen computers, maar wacht op lagere prijzen.
5. Het is niet uw probleem.
6. Iemand die slimmer is dan uzelf komt wel met een geautomatiseerde oplossing.
7. U gelooft in wonderen. Of in God.
8. Uw standaarden – te vinden in de rode map in uw it-bibliotheek – beschrijven precies hoe er met datumvelden omgegaan moet worden in alle applicaties.
9. U gebruikt alleen maar pakketsoftware.
10. U raakte de broncode van uw toepassingen drie jaar geleden al kwijt.
11. U heeft op dit moment gewoon geen tijd. Wanneer het volgend jaar rustiger is, zult u er nog wel eens naar kijken.
12. U gelooft niet in computers.
13. De overheid zal een wetsvoorstel aannemen dat de klok honderd jaar terugdraait.
14. U brengt uw belangrijkste systemen over naar het client/server-platform.
15. U heeft uw applicaties rond die datum vervangen.
16. U heeft geen budget.
17. U bent te druk met het bouwen van nieuwe applicaties – die het jaar 2000 net zo min aankunnen.
18. U verwacht uw onderneming volgend jaar te verkopen.
19. 1 januari 2000 valt op een zaterdag en de maandag daarop is een vrije dag. U heeft dus voldoende tijd in dat weekend.
20. U was toch al van plan om de computers de zaak uit te zetten.
21. U gelooft niet dat twee ontbrekende cijfers zoveel problemen kunnen veroorzaken.
22. U gelooft niet dat het zo’n probleem zal vormen… een van de programmeurs krijgt een buzzer mee voor het geval er toch iets fout gaat.
23. U gaat die week gewoon op vakantie.
24. Er zijn geen problemen met de datum in uw code – u vertrouwt uw programmeurs.
25. U heeft geen programmeurs – uw concurrent nam ze vorige week in
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.