Versie 57 van Mozilla's Firefox-browser kwam in het laatste kwartaal van 2017 uit en is inmiddels aanbeland bij zijn 0.3-bugfix-uitgave. Maar is het too little too late? Dit is de discussiestelling die we Computable-lezers vandaag voorleggen.
Na een periode van relatieve stilte en het afstoten van verschillende projecten, waaronder Firefox OS en al eerder de Thunderbird e-mailapplicatie, zette de organisatie vol in op het ontwikkelen van vervanger van de inmiddels bejaarde Gecko-browserengine.
Met de nieuwe engine ‘Quantum’ zou veel aandacht gegenereerd zijn, schrijft Mozilla op zijn eigen site, maar of dit gaat om mensen die ‘het een keer willen proberen’ wordt daaruit niet duidelijk. Toch is de browser merkbaar vele malen sneller en is het geheugengebruik danig ingeperkt. Heeft Mozilla hiermee een nieuwe kans op de door Google gedomineerde browsermarkt,
Wat denk jij?
Zelf ben ik nooit van Firefox weg gegaan.
Microsoft heeft het definitief verbruid met IE6 en door daarna niet meer te vernieuwen en zo het internet tot stilstand te brengen.
FF heeft door innovatie het internet leven in geblazen.
Google heeft de browsermarkt met Chrome nu in handen, maar zelf denk ik dat Google al genoeg van mij weet en wil ik de data een beetje verspreiden.
Het komt goed uit dat FF weer meetelt qua snelheid en geheugen gebruik.
Dankzij de vele open-source alternatieven gebruik ik sinds een half jaar met tevredenheid de pale-moon browser wat een variant van FF is maar zonder rare ‘phone home’ fratsen of ‘fake new filters’.
Als langjarige FF gebruiker bevalt me dat FF zich nog steeds het best aan W3C standaards houdt.
Wie zijn vakbladen/websites leest weet al voor er een nieuwe versie van FF komt hoe je die korrekt inricht.
Voor webdesigners is het so wie so van belang te testen op IE/Edge, FF, Chrome, Opera waarbij de laatste eigenlijk meer waardering verdient.
Ik hoop FF wint marktaandeel terug, dat hebben ze verdiend.
Websites ontwikkel ik met FireFox, die een goede HTML-5 motor heeft.
Dit is dan ook mijn favoriete browser.
Hierna ga ik testen met de validator van het W3C en tot slot test ik met Brave, Chromium, Chrome, Midorie, Opera, QupZilla, Rekonq en Vivaldi.
De layout moet met alle browsers hetzelfde zijn, dat is de reden, dat ik in het verleden ben gestopt met IE, in de HTML en CSS wil ik geen rekening houden met afwijkend gedrag van browsers.