De provincie Overijssel heeft de hoop nog niet opgegeven om de ruim 1,6 miljoen euro aan subsidiegelden terug te krijgen die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle. Dit datacenter is nooit van de grond gekomen. De provincie bestudeert samen met de provincie Gelderland momenteel de antwoorden die het uiteindelijk toch van de bestuurders heeft gekregen. Daaruit moet blijken of deze bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.
De provincie Overijssel en het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (Efro) vorderden begin september 2015 de subsidiegelden terug die waren verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle. Dit duurzame datacenter is nooit van de grond gekomen. De provincie zette zijn subsidie van maximaal 750.000 euro op nul; bij Efro gaat het om een voorschot van 879.189 euro.
De besloten vennootschap Triple Green Data Center (TGDC) uit Zwolle liet zich echter in 2016 ontbinden en uitschrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daardoor heeft de provincie Overijssel geen bedrijf meer om te verhalen. De TGDC-bv was overigens al een aantal jaren niet meer operationeel. Aandeelhouders waren de it-bedrijven Compello, Unica en Green Data Systems. Laatstgenoemde datacenterdienstverlener ging in 2014 failliet; technisch dienstverlener Unica trok zich in 2011 uit het project terug nadat een eerste poging om het TGDC in Steenwijk te vestigen mislukte.
Ict-dienstverlener Compello ondernam nog pogingen om het project in Zwolle van de grond te krijgen. Het groene datacenter zou eind 2013 zijn deuren openen in het kader van de herinrichting van het bedrijventerrein De Vrolijkheid aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Het lukte echter niet om nieuwe investeerders te vinden, waarna het project een zachte dood stierf.
Tijdrovend
De provincie stelde in 2016 een onderzoek in om te bepalen of op de (oud-) bestuurders/aandeelhouders van de TGDC-bv aansprakelijk zijn te stellen. Gevraagd naar de laatste stand van zaken vertelt een woordvoerder: ‘We hebben de bestuurders afgelopen zomer een brief gestuurd met de mededeling dat we overwegen ze persoonlijk aansprakelijk te stellen tenzij ze toch verantwoording konden afleggen. Dat heeft geresulteerd in een lange lijst met vragen over ontbrekende informatie. Het antwoord daarop kwam pas in oktober en is van een dergelijke grote omvang dat onze mensen die nog steeds aan het bestuderen zijn.’
Volgens de zegsman is bestuurdersaansprakelijkheid een complexe en tijdrovende materie. Hij kan daardoor nog niet aangeven wanneer er een conclusie wordt getrokken. Hierin trekt Overijssel overigens samen op met de provincie Gelderland. Beide provincies werken namelijk in Efro-verband samen voor de gelden die aan bedrijven in Oost-Nederland worden verstrekt.