Museum TwentseWelle uit Enschede staat in het teken van ‘Van nul- tot duizendpoot’. Deze tentoonstelling vertelt over de mechanieken van de natuur; over de botten en spieren van dieren en mensen en over hoe ze werken. Ter vergelijkingsmateriaal heeft het museum naast een grote verzameling dieren en skeletten verschillende robots neergezet, waaronder een robotcheeta.
Op de expositie ‘Van nul- tot duizendpoot’ wordt het ‘mechanisch wereldbeeld geschetst. Want hoewel dieren – inclusief wij mensen – in oneindig veel verschijningsvormen bestaan, al onze skeletten gebruiken dezelfde bouwschema’s, stelt het museum TwentseWelle.
Het skelet is de sleutel tot het succes van het voortbewegen van gewervelde dieren. Dat zijn dieren met een inwendig bottenstelsel. Een skelet is een flexibele constructie die zich makkelijk laat aanpassen. Sinds hun bestaan kunnen gewervelde dieren zo elk plekje op de wereld veroveren – te land, ter zee en in de lucht. Maar hoe werken al die voortbewegingsmechanieken nu eigenlijk?
Dat toont het museum aan de hand van dierskeletten, preparaten, microscopische beelden, modellen, video en fotografie én van robots. Er is onder andere een robotcheeta te zien, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, die het mechaniek van een cheeta simuleert. De robotcheeta lijkt niet op het beest maar als je het apparaat ziet bewegen dan is de gelijkenis treffend.
Ook is er een huzaaraapje te zien die is opgezet als Rodins denker. Toen het aapje uit het depot werd gehaald, bleek die te zijn beschadigd; er miste een handje. Met een 3D-printer is er een bionische hand aangezet, wat van het aapje een opgezette, filosoferende cyborg heeft gemaakt, aldus het museum in een artikel over de expo in De Volkskrant.
De tentoonstelling ‘Van nul- tot duizendpoot’ is nog te zien tot en met 4 februari.