Dat de ict-wereld nooit saai is, bewijzen de schandalen, rechtszaken, gevangenisstraffen en voorbeelden van ongekend wanbeleid in 2017. Met dit overzicht nemen we u nog één keer mee naar de meest spraakmakende, ongelooflijke en ronduit stuitende zaken van het afgelopen jaar.
1. Uber: seksisme-schandaal en verzwegen hack
2017 gaat bij taxibedrijf Uber niet in de boeken als een droomjaar. Zo kwam het bedrijf begin van het jaar in het nieuws door gevallen van seksuele intimidatie en bleek later dat Uber een groot hack heeft verzwegen en bovendien zwijggeld heeft betaald. Bovendien wist de Uber-ceo achteraf gezien al eerder van het hack. Kortom, een rampjaar voor de ooit zo veelbelovende vernieuwer in de taxibranche.
2. Samsung: smeergeld, corruptie en gevallen president
Elektronicafabrikant Samsung valt in 2017 van zijn voetstuk. Zo verloor de smartphonemaker het van Chinese telefoontjes en was er de slepende patentzaak met Apple. Beide zaken vallen echter in het niet bij wat in Zuid-Korea wel het grootste bedrijfsschandaal ooit wordt genoemd. Zo bleek de vicevoorzitter van Samsung 34 miljoen euro smeergeld te hebben betaald en werd hij beschuldigd van corruptie. Door het schandaal moest zelfs de eerste vrouwelijke president van het land aftreden. De ceo riskeerde twaalf jaar cel, wat uiteindelijk teruggebracht werd naar vijf jaar. Uiteindelijk stapt ook de ceo op wegens de ‘ongekende crisis’.
3. It-opleider Ictopus: beschuldigd van faillissementsfraude
De curator van het in 2014 failliet gegane Ictopus AC stelt het bestuur van de ict-opleider persoonlijk aansprakelijk voor het tekort aan financiële middelen na het faillissement. Het is onbekend voor welk bedrag de twee bestuurders verantwoordelijk worden gesteld. De curator was niet voor Computable bereikbaar om een update te geven over deze zaak.
4. iUsed Store: slachtoffer brutale roof iMac’s
Bij iUsed Store, een verkoper van refurbished computers uit Nieuwegein, was het vorig jaar geen fijne kersttijd: op de vrijdag voor Kerst werd namelijk een brutale roof gepleegd. Twee mannen in PostNL-kleding haalden een geplande bestelling op bij het bedrijf dat is gespecialiseerd in tweedehands Apple-producten. Nadat ze waren vertrokken met hun buit, kwam de echte PostNL-bus voor dezelfde bestelling langs. Op een blog van de iUsed Store staat een lijst met gestolen producten, voornamelijk van Apple, maar ook van HP en Dell.
5. Patentstrijd: Apple vs Samsung en Virnetx en Blackberry vs. Qualcomm
Patenten blijken een heet hangijzer in onze branche. Zo moet de patentzaak over het ontwerp van de iPhone tussen Apple en Samsung opnieuw en verloor de iPhone-maker een patentzaak tegen Virnetx, dat uiteindelijk een totaalbedrag van 439,7 miljoen dollar ontving van de ict-gigant.
Het kwakkelende Blackberry won dan juist een zaak ten koste van chipmaker Qualcomm. Het Canadese bedrijf kreeg voor de rechtbank gelijk en kon hierdoor maar liefst bijna 815 miljoen dollar van Qualcomm aan het kasboek toevoegen.
6. Atos: wel/geen bonus
In eerste instantie schrapt Atos Nederland in februari de bonussen voor managers. De dienstverlener vindt het niet gepast om een bonus uit te keren nu de resultaten in de Benelux blijven tegenvallen. De rechtbank in Amsterdam bepaalt uiteindelijk in juli dat de directie van Atos Benelux & The Nordics (BTN) de bonussen van een deel van het personeel over de tweede helft van 2016 toch moet uitkeren. De rechter oordeelt dat een zwaarwichtig belang ontbreekt om eenzijdig de bonusregeling te veranderen en sommeert Atos alsnog zo’n ruim 2,5 miljoen euro aan extraatjes uit te keren. Atos gaat wel in hoger beroep.
7. Belastingdienst: lek, foutieve aanbesteding en algehele chaos
De ambtenaren bij de Belastingdienst en verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes zullen 2017 beschouwen als een zwarte pagina in de geschiedenis van de fiscus. Nadat eerst bleek dat de met veel poeha aangekondigde Broedkamer, oftewel de nieuwe data- en analyticsafdeling, zo lek als een mandje was en de verleende aanbesteding aan Accenture doorgestoken kaart bleek, kwamen er nog meer schandalen naar boven. Terwijl de AP het datalek ging onderzoeken, bleek ook nog een liefdesaffaire de zaken bij de fiscus niet bepaald te bevorderen. Uiteindelijk deed Wiebes zelf aangifte van het lek en bleek ondertussen dat de inning in gevaar loopt door dat de overheidsdienst nog steeds werkt met zwaar verouderde systemen. De fiscus ontving zelfs 75 miljoen extra om een en ander weer in goede banen te leiden. Hoewel uiteindelijk bleek dat er geen strafbare feiten plaatsvonden in de Broedkamer, kwam de dienst nog geen maand later negatief in het nieuws door de omstreden sleepwet. Om het rampjaar af te sluiten, was er nog een ‘obscuur’ belastingportaal waarbij critici zich afvragen of de fiscus zijn procedures rondom beveiliging en certificering wel op orde heeft.
8. Het stopzetten van de oBRP en de mislukte vrijgave van de broncode
Computable schreef in 2017 zijn vingers blauw over het mislukken van de operatie BRP (Basisregistratie Personen). Het leverde zelf het best gelezen van 2017 op van Computable-expert René Veldwijk: BIT liquideert BRP.
De gemeentes en de VNG waren verbijsterd over het stopzetten van de oBRP in juli 2017 door toenmalig minister Ronald Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Aan de oBRP is zo’n honderd miljoen gespendeerd; BZK trok de stekker er uit na een vernietigend rapport van het BIT. Volgens de gemeenten en de VNG kon het systeem wél afgebouwd worden. VNG liet daarop met onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven onderzoeken of ze het project voor een nieuwe basisregistratie persoonsgegevens weer op gang kon krijgen.
Na veel politieke druk beloofde Plasterk aan de Tweede Kamer alle broncode – voor zover mogelijk – vrij te geven. Begin december bleek echter dat de door BZK vrijgegeven actuele broncode en bijbehorende functionele en technische documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) onvolledig was. Ook zou er code zijn aangepast. Hergebruik is daardoor haast onmogelijk. Daarop besloten de gemeenten en de VNG te stoppen met hun project om een gemeentelijke basisregistratie op te zetten.