Ophef rondom een ict-uitbesteding bij de gemeente Groningen, programmeurs die aansprakelijk zijn voor ongelukken met robots, 75 miljoen euro extra voor de Belastingdienst en het mislukken van de oBRP. Het zijn onderwerpen die reacties losmaken op Computable. Een overzicht van de meest besproken nieuwsartikelen in 2017.
Ict-uitbesteding Groningen stuit op verzet
Groningen wil vanaf 2018 de ict-diensten voor digitale werkplekken, applicatiebeheer, netwerk en telefonie, de hosting en de gebruikersondersteuning uitbesteden. Het gaat om een contract van 66 miljoen euro, voor een periode van zes jaar. Via deze it-uitbesteding worden 64 voltijdsbanen geschrapt, wat moet leiden tot een besparing van vijf miljoen euro in 2022.
De gemeenteraad van de stad vreest echter dat de uitbesteding negatieve gevolgen heeft voor het personeel, de kwaliteit van dienstverlening en de privacy van burgers.
‘Overheid moet zich niet voordoen als ict-bedrijf’
De Nederlandse overheid moet enkel een opdrachtgeversrol vervullen als het op ict aankomt. Private partijen moeten structureel ingehuurd worden voor uitvoering en beheer. Op die manier kunnen hoofdpijndossiers als C2000 bij de politie, verouderde systemen bij de Belastingdienst en het Speer-systeem van Defensie voorkomen worden. Dat schrijven informatica-onderzoekers Sjaak Brinkkemper en Slinger Jansen van de Universiteit Utrecht in een open brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Meterstanden slimme meters vaak onjuist
Vijf van de negen elektronische energiemeters geeft een onjuiste meterstanden weer. Ze kunnen tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine’.
De overheid wil dat in 2020 in elke woning een slimme meter aanwezig is. Ten tijde van het onderzoek, dat in maart 2017 werd gepubliceerd, waren in zeker 750.000 huishoudens zo’n elektronische energiemeter geïnstalleerd.
Dit artikel is ook de nummer drie meest gelezen artikel van 2017.
‘Programmeur aansprakelijk bij schade door robot’
Wie is er aansprakelijk als een robot faalt, een ongeluk veroorzaakt of schade aanricht? Volgens rapporteur Mady Delvaux kan dat de programmeur zijn van de software die de robot aanstuurt. Hoe die aansprakelijkheid eruitziet, is echter nog niet uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of juridische instanties de broncode van producten mogen inzien om te kijken of hier fouten in zijn gemaakt. Volgens de huidige regels vallen bron- en objectcode namelijk onder het auteursrecht.
Delvaux deed deze uitspraak tijdens een seminar over robotica in Brussel. Ze zei het namens een speciaal comité voor wet- en regelgeving dat de Europese Commissie adviseert over juridische en maatschappelijke zaken rondom robotisering en kunstmatige intelligentie.
‘Politiek mist visie op robots en onderschat impact’
In februari schreven twintig hoogleraren van Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen een open brief over opkomst van robotisering. Ze schrijven dat politici hier de gevolgen van onderschatten. Ze hebben bijvoorbeeld onvoldoende aandacht voor de impact van kunstmatige intelligentie en robotisering op de arbeidsmarkt. Het ontbreekt aan politieke visie om robotisering in goede banen te leiden en te profiteren van deze ontwikkeling.
Ze trekken aan de bel omdat in hun ogen politici te weinig aandacht hebben voor het onderwerp. Ze waarschuwen dat de ontwikkelingen rondom robotisering in goede banen geleid moeten worden.
München laat Linux vallen en keert terug naar Windows
De Duitse stad München heeft lang geleden gekozen om over te gaan naar Linux. Het bestuur heeft echter besloten om terug te keren naar Windows. Dit vanwege de aanhoudende problemen met de migratie naar het opensource-besturingssysteem, dat al ruim tien jaar loopt. Vanaf 2020 moet de gemeentelijke ict weer moet draaien op Windows 10. Daarmee komt een einde aan één van de grootste opensource-implementaties die ooit in de publieke sector is uitgevoerd.
Rond dit nieuwsbericht is ook een discussie geschreven, namelijk Linux-experiment München is mislukt (zie onderstaand kader). Ook is dit artikel veel gelezen door Computable-bezoekers; de nummer dertien meest gelezen artikel van 2017.
Microsoft wint rechtszaak politie-licenties
Microsoft hoeft de politie geen geld terug te betalen voor ongebruikte Office-licenties. Dat stelt een Haagse rechter. De politieorganisatie betaalde miljoenen euro’s voor ongebruikte licenties en wil dat Microsoft hen compenseert voor een fout in de aanschaf van die licenties. Volgens de rechtbank valt Microsoft niets te verwijten. De fout is gemaakt door gebrekkige controle binnen de politieorganisatie, stelt de rechter.
Fiscus krijgt 75 miljoen extra na ict-debacle
Vlak voor Prinsjesdag meldt de Volkskrant op basis van ‘Haagse bronnen’ dat de Belastingdienst volgend jaar 75 miljoen euro extra krijgt om ‘de continuïteit van de belastinginning te waarborgen’. Daar kan de fiscus in 2018 een beroep op doen als het problemen vreest bij het innen van belastinggeld. De inning is in gevaar gekomen door de complexiteit en de verouderde staat van de systemen.
Het stopzetten van de operatie Basisregistratie Personen (oBRP)
De gemeentes en de VNG waren verbijsterd over het stopzetten van de oBRP in juli 2017 door toenmalig minister Ronald Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Aan de oBRP is zo’n honderd miljoen gespendeerd. Computable schreef diverse artikelen over dit onderwerp, waaronder het best gelezen van 2017 op van Computable-expert René Veldwijk: BIT liquideert BRP. Dat leverde talloze reacties op en veel aandacht in de debatten in de Tweede Kamer over dit onderwerp.
Computable discussieert volop over Windows
Computable plaatst dagelijks een discussie. Hier wordt de top 3 gedomineerd door Windows. Nummer één met de meeste reacties is de discussie: Microsoft verkiest Office boven Windows, waarbij Windows-besturingssysteem als gratis optie wordt geleverd bij Microsofts clouddienst Office 365.
Ook de nummer drie gaat over Windows, namelijk: Windows-smartphones gaan nog gemist worden. Hierin vraagt Computable zich af of we zonder de Windows-smartphones kunnen.
Over andere besturingssystemen of hardwareleveranciers wordt ook veel gediscussieerd, bijvoorbeeld in de discussies ‘Apple heeft smartphone-oorlog gewonnen’ en ‘Androids worden wegwerpproducten’.
Andere populaire discussies betreffen: ‘Patchen moet pronto, voortaan altijd’, ‘AI is een misbruikt modewoord’, ‘It-tekort is een maatschappijtekort’ en ‘ITIL is hard aan modernisering toe’.