Ict-studenten op universitair niveau verwachten binnen 3,2 maanden een baan te vinden. Daarmee kijken zij positiever aan tegen het vinden van een ict-baan dan een jaar geleden. Toen dachten afgestudeerde ict'ers er vijf maanden over te doen. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarbij 2.421 studenten zijn ondervraagd.
De onderzoekers legde studenten de volgende vraag voor: ‘Stel dat je nu klaar bent met je opleiding. Hoelang denk je er dan over te doen om een baan op jouw niveau te vinden?’.
Gemiddeld verwacht een afgestudeerde ongeveer 4,7 maand kwijt te zijn aan het vinden van een baan. Dat is net iets sneller dan vorig jaar. Toen dachten studenten er 5,1 maanden over te doen.
Vooral wo-studenten kijken positiever tegen de baanperspectieven aan dan een jaar geleden. Ict’ers zijn het meest optimistisch: zij verwachten binnen 3,2 maanden een baan te vinden. Ook studenten in de richting van accountancy en bedrijfskunde, financieel en marketing denken er minder dan vier maanden over te doen. Gekeken naar de andere opleidingsniveaus hebben hbo-studenten logistiek en techniek en mbo-studenten economie en commercieel de meest positieve verwachtingen.
‘De schaarste op de arbeidsmarkt is in 2017 weer volledig zichtbaar geworden op de campus’, vertelt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. ‘Werkgevers vechten om de aandacht van met name de universitaire bèta-, it- en finance-studenten. Het sentiment van jeugdwerkloosheid en verloren generatie is gedraaid tot de meest gewilde en schaarse doelgroep op de Nederlandse arbeidsmarkt.’
Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek
Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa vierduizend unieke respondenten. Op jaarbasis worden minimaal zestienduizend personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking. De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, regio en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend.