Het Bureau ICT-toetsing (BIT) gaat strenger toezien op de kwaliteit van grote ict-projecten bij de politie. 'Het korps zal geleidelijk onder het regime van het BIT gaan vallen'. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, aan de Tweede Kamer. Na verschillende ict-debacles rondom grote ict-projecten wordt het toezicht aangescherpt.
Dat staat in de bijlage van een kamerbrief over ict-vernieuwingen bij de politie. Daarin schrijft de minister dat hij voor de kwaliteitsborging op grote ict-projecten een aantal afspraken heeft gemaakt met de korpschef.
Grapperhaus stelt dat hij met de korpschef (Erik Akerboom) overeen is gekomen dat het korps geleidelijk onder het regime van het BIT zal gaan vallen. ‘Ik ben hierover in gesprek met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.’ Ook wordt er een extern bureau ingehuurd om het plan van aanpak voor de nieuwe operationele omgeving (opp) die de komende jaren vorm moet krijgen (één standaardomgeving voor alle regio’s in Nederland, red.) te toetsen aan de kwaliteitseisen die het BIT hanteert.
De minister stuurde vlak voor kerst een reeks documenten naar de Kamer over de voortgang van ict- en vernieuwingsprojecten bij de politie. Volgens hem heeft de politie de basis op orde en moet de komende jaren stapsgewijs de ict worden afgestemd op de steeds veranderende omstandigheden waarin technologie een grotere rol speelt in het politiewerk.
Afspraken tussen minister en korpschef
Passage uit bijlage van kamerbrief:
Voor wat betreft de kwaliteitsborging (‘quality assurance’) op grote ict-projecten heb ik met de korpschef de volgende afspraken gemaakt:
-In de governance op IV zullen de politiechefs in hun rol van
portefeuillehouder de sturing op vernieuwing en beheer vervullen,
inclusief de manier waarop wordt omgegaan met de bestaande legacysystemen. De komende jaren worden de operationele processen stap voor
stap in de nieuwe operationele omgeving (OPP) gebracht.
-Het korps zal het plan van aanpak voor OPP allereerst door een extern
bureau laten toetsen aan de hand van de kwaliteitscriteria die het BIT
hanteert, daarna zullen de bevindingen worden omgezet in maatregelen
die gevalideerd worden door de auditcommissie politie.
-Het plan van aanpak voor OPP plus de maatregelen die het korps neemt
i.r.t. de vastgestelde risico’s zullen daarna aan mij worden aangeboden
voor externe toetsing door het Bureau ICT-toetsing (BIT).
-Vervolgens zal het korps geleidelijk onder het regime van het BIT gaan
vallen. Ik ben hierover in gesprek met de staatssecretaris van
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.